AMSTERDAM - De manier waarop Ajax zich in de topper tegen Feyenoord manifesteerde, stemde trainer Ronald Koeman tevreden. De geplaagde coach zag zijn elftal, dat in de Arena het beste van het spel had, echter niet winnen. Met het gelijkspel (1-1) kon hij uiteindelijk vrede hebben: "Ik vond dat we meer verdiend hadden. Maar het spel van Ajax gaat duidelijk de betere kant op", aldus Koeman.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Door het gelijke spel vergrootte PSV, dat zaterdag met 1-0 won van Willem II, het gat naar Ajax desalniettemin naar tien punten. Op Feyenoord heeft de geslepen formatie van coach Guus Hiddink nu een voorsprong van zes punten. Koeman daarover: "We moeten nu doorgaan op deze lijn, dan zullen we nog dicht genoeg in de buurt van de top komen."

Kuyt

Feyenoord-aanvaller Kuyt: "We kwamen hier heen om te winnen, dat het niet gelukt is, is een tegenvaller, zeker met het oog op de strijd om het kampioenschap."

Na afloop waren de trainers Gullit en Koeman het er over eens dat vooral de eerste helft in de ArenA het aanzien waard was. Na rust werd het minder, volgens Gullit. "Dat had er ook mee te maken dat de twee ploegen aan elkaar gewaagd waren. Dan ontstaat er automatisch weinig ruimte en kom je in één-tegen-één-situaties te staan. Ik kan er dan ook wel vrede mee hebben dat we uiteindelijk gelijk hebben gespeeld, dat is toch geen slecht resultaat in een uitwedstrijd tegen Ajax."

Strijdplan

Koeman had daarnaast de pech dat zijn aanvankelijke strijdplan al voor rust de prullenbak in kon. Door blessures moest hij Pienaar (knieblessure) en De Jong (diepe hoofdwond) van het veld halen. "Misschien hadden die omzettingen er wel mee te maken dat het na rust allemaal wat minder werd. Maar ook in die fase bleven we dreiging houden. Het is jammer dat het resultaat dan uitblijft," aldus de Ajax-trainer, die in de tweede helft ook Van der Vaart moest wisselen met kniekwetsuur.

Koeman

Koeman verraste overigens opnieuw met zijn aanvankelijke opstelling. Hij koos er voor om het middenveld te versterken met Galasek, waardoor linkerspits Boukhari het slachtoffer werd. Die tactiek werkte; Ajax kreeg de middenlinie in handen en kon controleerde het duel na een bibberige openingsfase in de eerste helft. "We maakten op fantastische wijze de 1-0 (doelpunt Rosales) en hadden daarna nog kansen op 2- en 3-0. Dat de 1-1 viel vlak voor de rust, kwam eigenlijk compleet uit de lucht, al schoot Kuyt 'm wel heel goed in."

Gullit

Gullit was na afloop vooral te spreken over de eerste helft van zijn elftal. "In die fase speelden we best wel goed, als was Ajax vooral gevaarlijk uit de counter. Daar scoren ze uiteindelijk ook uit. Daarna zijn we rustig gebleven en hebben we de gelijkmaker kunnen forceren. Maar het was niet de eerste kans op de 1-1. Even daarvoor had Kalou niet voor eigen glorie moeten gaan, maar de bal moeten afgeven op Goor, die helemaal vrij naast hem liep."

Gullit greep dat moment aan om aan te geven waar het bij zijn ploeg op dit moment nog aan schort. "Op dat soort aspecten van het spel kunnen we nog winst boeken. Veel mensen waren benieuwd hoe dit Feyenoord zich zou houden in een topwedstrijd en ik denk dat we wel tevreden kunnen zijn. Het is wel een feit dat we steeds beter gaan functioneren. Er komt vastigheid in de ploeg en heerst een heel goed gevoel in dit elftal. Dat moeten we nu gaan uitbouwen, zodat we nog wat geslepener worden."

Ook Koeman zag na de topper doorgroeimogelijkheden voor zijn team. Al stemden de blessuregevallen hem triest. "We hebben weer een paar tikkies gehad", aldus Koeman. "Maar toch vind ik dat we beter hebben gespeeld dan de laatste periode en daar kunnen we verder op bouwen."