EINDHOVEN - Nu PSV het uitermate efficiënte spel voorziet van enige schoonheid, zoals ook zaterdagavond voor rust tegen Willem II (1-0), werpt zich een belangrijke vraag op. Welke club kan de koploper nog van de landstitel afhouden?

Naar goed voorbeeld van de laatste acht competitieduels gaf PSV het bezoekende Willem II geen moment het gevoel dat een stunt tot de mogelijkheden behoorde. De angstig opererende Tilburgers stelden zich ogenschijnlijk slechts één doel: de nederlaag zo klein mogelijk houden.

Diepe spits

Na een nederlaag tegen Ajax en een krappe zege in het bekertoernooi op Veendam acteerde Willem II in Eindhoven niet met drie aanvallers maar met slechts één diepe spits. Bij balverlies zag doelman Moens zich in de buurt van het strafschopgebied vaak omgeven door negen ploeggenoten. Het mocht allemaal niet helpen. PSV won opnieuw en is inmiddels in de competitie alweer 840 minuten zonder tegentreffer.

Vooral in de eerste helft koppelde de thuisploeg het efficiënte spel ook aan enige schoonheid. Cocu, de grootste exponent van het doelmatige optreden van PSV, bewees waarom veel Catalanen zijn vertrek bij Barcelona nog steeds betreuren.

Onbetwiste leider

De onbetwiste leider van de koploper leed opnieuw nauwelijks balverlies. Ogenschijnlijk moeiteloos vond hij steeds maar weer een vrijstaande ploeggenoot. Samen met Van Bommel en de steeds beter functionerende Vogel vormde Cocu een sterk middenveld dat ook na balverlies de tegenstander vaak dwingt om snel fouten te maken.

Als de tegenstander al in de buurt van het doel van PSV kwam, was daar nog altijd Alex. De Braziliaanse voorstopper groeit langzaam uit tot de held van het Eindhovense publiek. "Wij zijn niet bang want Alex is erbij", zongen de supporters ook tegen Willem II.

Verveeld

Zonder noemenswaardige inspanningen won de vaak verveeld over het veld sjokkende Braziliaan nagenoeg ieder duel. Bouma, net hersteld van een blessure, kon de gehele wedstrijd vanaf de bank rustig toekijken hoe de defensie van PSV eenvoudig overeind bleef.

De koploper mocht zich slechts verwijten dat het na de openingstreffer van Vennegoor of Hesselink in de zestiende minuut niet verder afstand nam. Zo mocht Willem II tot de laatste minuut vergeefs blijven hopen dat het wellicht gelijk kon maken. Bij het uitblijven van een tweede treffer nam PSV na rust weinig risico. Rustend op een ijzersterke defensie werd de zege veiliggesteld. "We konden proberen wat we wilden, maar hier viel niets te halen", aldus de verliezende trainer Maaskant.

Loftrompet

Ervaren als hij is, bespeelde Hiddink na afloop niet de loftrompet. "Natuurlijk staan we er goed voor", aldus de coach van de lijstaanvoerder van de eredivisie en het groepshoofd in de Champions League. "Maar we moeten wel scherp blijven. Ik wil daarom niet te lang stilstaan bij ons sterke spel van de eerste 25 minuten. Ik wil benadrukken dat we na rust niet goed speelden. Dat moet de volgende keer beter."