AMSTERDAM - De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag onderzoeken de mogelijkheid tot het organiseren van de Olympische Spelen van 2016. Dat schrijft het Parool zaterdag. Welke stad zich daadwerkelijk kandidaat wil stellen, indien het zover komt, is nog onbekend.

Sinds de Spelen van 2000 in Sydney heeft met name Rotterdam belangstelling voor de Olympische Spelen. In november vorig jaar herhaalde wethouder Janssens van die stad dat voornemen in een uitzending voor de VPRO-radio. En in augustus dit jaar zei burgemeester Opstelten van Rotterdam in het RTL-nieuws dat zijn stad in samenwerking met de drie andere grote steden een haalbaarheidsonderzoek wilde. Dat is nu dus gebeurd.

Jan Rijpstra is VVD-parlementariër en al vanaf het begin groot voorstander van een haalbaarheidsonderzoek naar de Spelen. Niet om hoe dan ook ons land kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen, maar vooral om eens te bekijken waaraan we behoefte hebben op dit terrein.

Amsterdam heeft voornamelijk slechte ervaringen met kandidaatstellingen: voor de edities van 1920, 1924, 1952 en 1992 werd Amsterdam gepasseerd door het IOC. Er is in de olympische geschiedenis daarom amper een stad op deze wereld die meer is afgewezen als gastheer. In 1928 waren de Spelen wél in Nederland.