HAMAR - Erben Wennemars en Renate Groenewold zijn aangewezen als aanvoerders van 'hun' achtervolgingsploeg. Dat onderdeel wordt zaterdag in Hamar voor het eerst tijdens een wereldbekerwedstrijd afgewerkt. De mannen schaatsen acht rondjes, de vrouwen zes.

Wennemars (Postcode Loterij) vormt samen met Beorn Nijenhuis (TVM) en Remco Olde Heuvel (Telfort) een ploeg. Groenewold heeft in het Vikingskipet Barbara de Loor (Team Inzell) en Gretha Smit (Telfort) aan haar zijde. Nederland zet ook een tweede vrouwenformatie op het ijs, die bestaat uit Annamarie Thomas, Moniek Kleinsman en Marja Vis.

Achtervolging

De ploegachtervolging staat in 2006 ook op het programma van de Olympische Winterspelen in Turijn. Met het oog op dat evenement laat de schaatsbond KNSB tijdens de WB-wedstrijd in Hamar nog testen uitvoeren door de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De onderzoekers letten dan onder meer op de plek waar het best gewisseld kan worden en wat de meest efficiënte manier is om van koppositie te wisselen. "Ook de trainers van de verschillende ploegen maken notities hoe zij deze races beleefd hebben", zegt KNSB-topsportcoördinator Ab Krook. "Ze noteren de zwakke en sterke punten."

De ploegachtervolging is te vergelijken met de achtervolging op de wielerbaan. Drie rijders gaan de strijd aan met drie schaatsers uit een ander land (die aan de overzijde starten). Normaal gesproken staat schaatser A na één ronde de leiding af aan schaatser B, waarna rijder A achteraan aansluit. Wanneer de derde schaatser de finish is gepasseerd, stopt de tijd. Op de Spelen mag Nederland vijf schaatsers aanwijzen voor de ploegachtervolging. Dat houdt in dat Oranje bijvoorbeeld op de eerste dag zijn sterkste troef nog rust kan geven.

WK afstanden

Volgende week evalueren de betrokken trainers en wetenschappers de gegevens, opdat in Berlijn - waar de tweede WB-wedstrijd wordt gehouden - de bevindingen kunnen worden uitgeprobeerd. "Uiteindelijk willen we tijdens de WK afstanden (februari 2005 in Inzell) en de Olympische Spelen de beste rijders opstellen", zegt Krook.