ROSARIO - Hockeyen voor 8000 luidruchtige Argentijnen, het was donderdagavond in Rosario een mooie test voor de jonge Nederlandse vrouwenploeg. Op Argentijnse bodem hield Oranje in de vierde wedstrijd van de Champions Trophy het gastland in bedwang, 0-0. Na drie zeges was het voor Nederland het eerste puntenverlies, maar de kans op een finaleplaats is nog steeds groot.

Aangezien Duitsland onverwacht punten liet liggen in het duel met Nieuw-Zeeland (2-2), leidt Oranje op basis van het doelsaldo. Duitsland en Nederland hebben 10 punten, 3 meer dan Argentinië. Een gelijkspel zou zaterdag in de onderlinge wedstrijd voor beide landen volstaan om door te dringen tot de finale van zondag. Maar een afspraak maken met de Duitsers, dat ziet bondscoach Marc Lammers niet zitten.

"Ik vertrouw ze namelijk niet. En bovendien werkt dat niet in hockey. Daarbij willen we gewoon heel graag goed spelen tegen Duitsland."

Duitsland

Juist tegen Duitsland, dat in Athene het Nederlands elftal een historische kater bezorgde door in de finale van de Olympische Spelen van Oranje te winnen. Die nederlaag zit de hockeysters zeer hoog, hoewel er van dat toernooi nog maar zeven speelsters zijn overgebleven in de selectie.

De basis van Duitsland is nagenoeg onveranderd in vergelijking met Athene. Toch schat Lammers zijn jonge, onervaren ploeg hoger in. "We zijn veel beter dan Duitsland. Deze ploeg is de afgelopen week zo gegroeid, ze zijn al zo ver, dat had ik niet verwacht. Het is een volwassen groep. Maar goed, de beste wint niet altijd, dat hebben we in Athene gemerkt."

Lammers was donderdag na afloop van de wedstrijd tegen Argentinië vol lof over zijn speelsters. "Ze hebben het hier geweldig gedaan, ze hebben de supporters de mond gesnoerd. En het was echt een gekkenhuis, met veel vuurwerk en ander lawaai. Dit heb ik niet vaak meegemaakt. Ik zei van tevoren: dit zijn de mooiste wedstrijden van je leven, geniet ervan. Het was een heel zware wedstrijd, met een terechte uitslag. In de eerste helft waren wij veel beter. We kregen toen volgens mij wel vijf strafcorners, maar in de tweede helft waren zij sterker."

Prestaties

De onverwacht goede prestaties van de relatief onervaren groep (zes speelsters zijn jonger dan 22 jaar) zeggen iets over het hockey in Nederland, meent Lammers. "Als wij de finale halen, is dat een compliment voor het hele Nederlandse hockey, voor de opleiding en de clubs. Het geeft aan dat we goed bezig zijn. Er stoppen veel hockeysters en gelijk neemt een heel andere generatie het vaandel over."

Amstelveen

De laatste keer dat de Nederlandse vrouwenploeg het toernooi won, was in 2000 in Amstelveen. Een jaar later haalde Oranje voor het laatst de finale, die werd verloren van Argentinië. In de elf voorgaande edities van de Champions Trophy bereikte Nederland vijf keer de eindstrijd, opmerkelijk genoeg lukte dat slechts eenmaal buiten Amstelveen (1999, Brisbane). In twee van die vijf finales won Nederland, in 1987 en 2000 (beide keren Amstelveen).