SEOUL - De Zuid-Koreaanse shorttracksters ontbreken bij de komende wereldbekerwedstrijden in Canada en de Verenigde Staten. Zij zijn een trainingskamp ontvlucht en naar buiten gekomen met beschuldigingen over brute mishandeling door trainers.

Twee trainers en enkele bondsbestuurders zijn als gevolg van de aanklachten opgestapt en de Koreaanse schaatsbond, die door het schandaal ernstig in verlegenheid is gebracht, heeft een onderzoek ingesteld.

Zes topshorttracksters zochten deze week de publiciteit, het jarenlange misbruik door hun coaches meer dan beu. "We werden stelselmatig mishandeld", zei een van hen tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. "Ik ben heel vaak geslagen met een hockeystick en schaatsijzers."

Hel

De coaches zouden het leven van de sportvrouwen tot een hel hebben gemaakt. Elk contact met de buitenwereld was verboden, het bezit van een mobieltje werd beschouwd als een doodzonde. Zuid-Korea is een sterke shorttrack-natie.

Op de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (2002) veroverde het land twee gouden medailles. Gewelddadig gedrag van coaches komt in Zuid-Korea vaker voor. Het land zet traditioneel hoog in op tucht en orde en slaan zien veel trainers als geoorloofde methode om hun pupillen terecht te wijzen.