CASERTE - Stefano Garzelli is ook bij de contra-expertise positief bevonden. Dat heeft een officiële bron dinsdagavond aan het Franse persbureau AFP bevestigd. De wielrenner uit de Mapei-ploeg is direct uit de Ronde van Italië verwijderd.

Garzelli werd aan het einde van de tweede etappe van de Giro d'Italia positief bevonden. In zijn urine zaten sporen van probenecide, een vochtafdrijvend middel dat mogelijk dopegebruik kan maskeren. Garzelli won in de 85e editie twee etappes en stond tweede in het algemeen klassement.

Tegenaanval

Zijn ploeg Mapei ging dinsdag nog in de tegenaanval. Bij twee latere testen had de Italiaanse topper negatief gereageerd. Het hielp de coureur niet. 's Avonds kwam het bericht uit Lausanne dat de contra-expertise ook positief was uitgevallen. Het onderzoek in de Zwitserse stad stond onder leiding van de Nederlander Lon Schattenberg, hoofd van de medische commissie van de Internationale Wielren Unie. Mapei stuurde ook twee specialisten om getuige te zijn.

Verslagenheid

Carmine Castellano, directeur van de Giro, reageerde verslagen op het nieuws uit Zwitserland. "Ik hoop dat Garzelli een goede uitleg heeft. Ik ben uiterst bedroefd. Het gaat wel om een renner die twee jaar geleden nog de Giro won en in deze editie een van de grote kopstukken was", aldus Castellano in een eerste reactie.

De voorzitter van de jury in de Giro verklaarde dat het afnemen van de dagzeges van Garzelli geen gevolgen heeft voor het algemeen klassement. De nummers twee van de ritten, Francesco Casagrande in Ans en Santiago Perez in Limone Piemonte, schuiven niet door. De betrokken renners krijgen dus geen extra bonificatieseconden.

Garzelli zal zich later in Zwitserland moeten verantwoorden voor zijn positieve controle. De Italiaan koerst op een Zwitserse licentie. Dinsdag voor aanvang van de negende rit verklaarde de renner al bezig te zijn met zijn afscheid. "Ik ben klaar om mijn koffers te pakken." Hij kreeg gelijk.

/DOSSIERGiro d'Italia