Eliud Kipchoge wil in mei als eerste atleet de marathon onder de twee uur lopen. De olympisch kampioen bereidt zijn recordpoging voor met een wetenschappelijke benadering.

"In mijn hoofd ben ik maar met één ding bezig en dat is die tijd van onder de twee uur. Ik zal in mei een poging wagen, maar de locatie is nog geheim", aldus Kipchoge dinsdag.

De 32-jarige Keniaan maakte bekend dat hij in april zijn titel niet zal verdedigen in de marathon van Londen en ook de WK in augustus in de Britse hoofdstad laat hij aan zich voorbij gaan.

Kipchoge werkt samen met Nike, dat al twee jaar lang met een groep van twintig wetenschappers in het hoofdkwartier in Beaverton de recordrace aan het voorbereiden is.

2075

Tot nog toe gingen specialisten ervan uit dat atleten pas in 2075 in staat zouden zijn om de klassieke afstand van 42.195 kilometer onder de twee uur te lopen. Maar de wetenschappers van Nike denken dat het met hun methode al dit voorjaar kan.

Het huidige wereldrecord is 2.02,57 en staat op naam van de Keniaan Dennis Kimetto, die de tijd in 2014 liep in de marathon van Berlijn.

Het persoonlijk record van Kipchoge staat op 2.03,05 dat hij vorig jaar liep in Londen. In 2014 won hij de marathon van Rotterdam in 2.05,00.