ROTTERDAM - RKC Waalwijk heeft in de Amstel Cup met de grootste moeite een blamage tegen Jong Feyenoord voorkomen. De Brabanders braken in de derde bekerronde het Rotterdamse verzet pas na strafschoppen: 4-3.

Op Woudestein leken de jonkies van trainer Mario Been, met alleen doelman Patrick Lodewijks en Ebi Smolarek als ervaren krachten in het veld, woensdagavond de verrassing te worden in de derde ronde van het bekertoernooi. Hoogendorp voorkwam dat met de 1-1 in de 87e minuut. In de verlenging bleven doelpunten uit.

Sensationeel begin

Het duel op het veld van Excelsior kende een sensationeel begin. Na zo'n twintig seconden stond Feyenoord al op 1-0. Smolarek rondde een prima combinatie koelbloedig af. Met wat geluk was Feyenoord zelfs uitgelopen naar 2-0 toen spits Curth in de twintigste minuut net naast schoot.

RKC had voor rust geen enkel antwoord op het onbevangen spel van de rood-witten. De ploeg maakte een machteloze indruk en was slechts een keer gevaarlijk via een kopbal van Janssen.

Gewaarschuwd

Erwin Koeman had zijn spelers vooraf nog zo gewaarschuwd om Jong Feyenoord niet te onderschatten, want eerder ging ook al VVV Venlo (0-2) ten onder aan de dadendrang van het beloftenelftal. Feyenoord speelde toen wel met Buffel en Lazovic.

Versterking met spelers van de eerste Feyenoord-selectie zat er tegen RKC niet in. Gullit kon niemand missen in de voorbereiding op de klassieker tegen Ajax, zondag in de ArenA.

Moedelozer

Ook zonder die aanvulling uit de hoofdmacht leek Jong Feyenoord na rust overeind te blijven. Koeman werd vanaf de zijkant met de minuut moedelozer van het gestuntel van zijn ploeg. Hoogendorp sleepte er vlak voor tijd echter een verlenging uit. Krohn-Dehli schoot RKC in de strafschoppenserie naar de volgende ronde.