AMSTERDAM - Een affaire wil Mark van Bommel het ontslag van Erik Gerets bij PSV niet noemen. In het derde seizoen van de trainer bleek dat er geen chemie meer was tussen "het overgrote deel van de spelersgroep" en de Belg. Inhoudelijk wil niemand op de breuk ingaan, uit respect voor Gerets.

"De problemen die er waren, konden niet worden verholpen", zei Van Bommel dinsdagmiddag kort na aankomst op de luchthaven Schiphol. De aanvoerder is door de spelers aangewezen als woordvoerder over het vertrek van Gerets. Dat werd maandagavond in Peking besloten, waar PSV de Aziatische trip afsloot.

Van Bommel

Van Bommel: "Toen bleek dat de problemen bleven bestaan, heeft de clubleiding besloten knopen door te hakken. Anders zouden we volgend seizoen mogelijk achter de feiten aanlopen. Dit is beter zo. Nu kunnen we met een schone lei beginnen."

Naast Van Bommel keerden ook Lodewijks, Faber, Vogel, Addo, Ramzi en Gakhokidze terug in Nederland. De andere spelers arriveren donderdag, net als Gerets zelf. De Belg is verbitterd, zo merkten de spelers. "Ik heb niet met hem gesproken, dat wilde hij niet", aldus Van Bommel, een van de grootste tegenstanders van de coach.

Arnesen

Technisch directeur Frank Arnesen sprak intussen wel met Gerets en merkte dat hij "zeer aangeslagen en teleurgesteld is." De Belg wilde volgens Arnesen verder en vindt dat hem die kans is ontnomen. Na de competitie, waarin PSV de titel misliep en tweede werd, kreeg de leiding vanuit de spelersgroep niettemin informatie waaruit bleek dat er geen basis meer was voor verdere samenwerking.

Een aantal spelers had in Taiwan en China vervolgens een onderhoud met voorzitter Harry van Raaij over de positie van de trainer. Van Bommel: "In de winterstop was er al een aantal spelers dat niet verder wilde met de trainer. Achteraf kun je zeggen dat de directie toen had moeten ingrijpen, maar men had toch gehoopt de problemen op te kunnen lossen."

Kritiek

De kritiek op de trainer verdween niet. Van Raaij had gehoopt dat PSV opnieuw kampioen zou worden en dat er een aantal spelers, lees: tegenstanders van Gerets, verkocht zou worden, Hofland, Kezman en Van Bommel. Alleen voor de laatste is belangstelling van FC Barcelona. "Daar wil en kan ik nu niets over zeggen."

Van Raaij vroeg de spelers inmiddels al na te denken over een nieuwe trainer. "Er zijn wel suggesties gedaan, maar wij beslissen dat niet", aldus de diplomatieke Van Bommel. De namen van Guus Hiddink (ex-trainer PSV, nu bondscoach Zuid-Korea), Frank Rijkaard (Sparta), Morten Olsen (bondscoach Denemarken) zijn gevallen, terwijl assistent-trainer Erwin Koeman binnen alle geledingen van PSV goed ligt. Hij heeft alleen geen ervaring als hoofdcoach.

Arnesen

Arnesen: "Wij maken een lijst met mogelijke kandidaten, maar gaan daarbij niet overhaast te werk. Er worden zoveel namen genoemd, dat is logisch bij een topclub. Eerst ga ik met Van Raaij overleggen. We zullen goed en nauwkeurig te werk gaan."

/SPORTPSV zet Gerets op straat