ROSARIO - De Nederlandse hockeysters hebben dinsdag bij de Champions Trophy in Argentinië ook de derde wedstrijd gewonnen. Oranje versloeg Nieuw-Zeeland met 4-0, na een ruststand van 2-0. Kim Lammers (twee), Fatima Moreira de Melo en Maartje Scheepstra maakten de doelpunten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

ROSARIO - De Nederlandse hockeysters hebben dinsdag bij de Champions Trophy in Argentinië ook de derde wedstrijd gewonnen. Oranje versloeg Nieuw-Zeeland met 4-0, na een ruststand van 2-0. Kim Lammers (twee), Fatima Moreira de Melo en Maartje Scheepstra maakten de doelpunten. De ploeg van bondscoach Marc Lammers won eerder in Rosario van China (2-0) en Australië (2-1). Dankzij de derde zege is Oranje dicht bij een plaats in de finale. Nederland speelt nog tegen wereldkampioen Argentinië (donderdag) en olympisch kampioen Duitsland (zaterdag). De laatste ploeg heeft evenals Oranje negen punten uit drie duels.

Finale

"We staan er goed voor, maar we zijn nog lang niet zeker van de finale", bleef coach Lammers nuchter. "De zwaarste twee wedstrijden komen nog. Het zou een mooie ervaring zijn voor mijn ploeg om in de eindstrijd van deze Champions Trophy te spelen, maar het is geen must. We zijn al heel blij dat we na drie duels bovenaan staan."

Oranje bewijst in Zuid-Amerika dat er talent genoeg is in het Nederlandse vrouwenhockey. Na het zilver in Athene leek de Europese kampioen een paar stappen terug te moeten doen op de internationale ladder wegens het vertrek van een handvol belangrijke speelsters. In Rosario laat de sterk verjongde selectie echter zien dat er in het nieuwe Oranje veel toekomst zit.

Nieuw-Zeeland

Vanaf het beginsignaal was Nederland de betere ploeg tegen Nieuw-Zeeland, dat in Athene tijdens de Zomerspelen als zesde eindigde. Vooral aanvalster Moreira de Melo was bij vlagen ongrijpbaar voor de defensie van de 'Black Sticks'. De snelle spits van HC Rotterdam opende in de twintigste minuut de score uit de rebound van de derde strafcorner, 1-0.

Met een van richting veranderd schot verdubbelde Kim Lammers acht minuten later de score. Oranje, met de honderdste interland voor Van Geenhuizen, speelde daarna een gewonnen wedstrijd. Scheepstra bracht met een hard schot in de 46e minuut de derde treffer op haar naam. Daarna kregen de ervaren en oudere speelsters van Lammers meer rust en konden de jeugdige nieuwkomers zich meer laten gelden.

In de slotfase dwong Nieuw-Zeeland, dat in Rosario uit drie duels slechts een punt haalde, nog wel een aantal strafcorners af. Doelvrouw De Roever, die met De Haan strijdt om de erfenis van de gestopte Sinnige, wilde de nul echter niet prijsgeven. In de laatste minuut schoot Kim Lammers uit de elfde en laatste Nederlandse strafcorner op fraaie wijze de eindstand op het bord, 4-0.