AMSTERDAM - Blaise N'Kufo heeft van de aanklager van de KNVB een berisping gekregen naar aanleiding van zijn gedrag na afloop van de wedstrijd tegen ADO Den Haag. De spits van FC Twente provoceerde de harde kern van de Haagse aanhang door na de 0-1 zege van zijn ploeg demonstratief en lachend te applaudisseren voor het vak Midden-Noord.

N'Kufo reageerde zich op die manier af omdat er in de slotfase oerwoudgeluiden te horen waren bij balbezit van de Zwitserse aanvaller.

Bij ADO reageerde men woedend op de actie van N'Kufo en zijn eigen trainer Rini Coolen verontschuldigde zich na de wedstrijd op de persconferentie voor het gedrag van zijn speler. Volgens de tuchtcommissie heeft N'Kufo bijgedragen aan de negatieve beeldvorming van het betaalde voetbal. "Een voetballer heeft een voorbeeldfunctie. Ook al wordt hij uitgedaagd, hij dient zich altijd passend te gedragen", schrijft de tuchtcommissie in haar strafrapport.

Bij Twente kan men leven met de berisping voor N'Kufo. "We hebben altijd gezegd dat we zijn reactie wel begrijpelijk, maar niet verstandig vonden", aldus algemeen directeur Johan Plageman op de clubsite. "Dus accepteren we dit schikkingsvoorstel, aangezien het nauwelijks consequenties heeft."