AMSTERDAM - John van Lottum is langer dan verwacht uitgeschakeld wegens de operatie aan zijn rug. De tennisser kan minimaal een half jaar niet in actie komen. Van Lottum ging eerder uit van een herstel van zes tot zeven weken.

"Je houdt er wel een beetje rekening mee, maar het valt toch tegen als de harde feiten op tafel liggen. Het is helaas niet anders. Ik heb nu ook in het dagelijks leven pijn. Ik moet hoe dan ook onder het mes."

Operatie

Van Lottum ondergaat volgende week woensdag in het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg de operatie. Er worden daarbij twee wervels aan elkaar gezet met pinnen om de wervels aan elkaar te laten groeien. Na de operatie moet Van Lottum twee maanden een corset dragen.

Rug

Van Lottum heeft al lange tijd problemen met de rug. Een operatie is nog de enige kans zijn tennisloopbaan te verlengen. Zijn arts heeft Van Lottum echter niet de garantie gegeven dat hij na de ingreep weer op topniveau kan tennissen. "Ik moet er serieus rekening mee houden dat het straks over is. Dat de pijn weg gaat, is nu voor mij het belangrijkste.

"Ik sta wat dat betreft op een kruispunt. Ik moet de komende maanden bekijken hoe het gaat en hoe ik me voel. Het gaat hier ook niet om een sportblessure. Het is een kwestie van slijtage. Ik heb daarom ook geen voorbeelden van sporters die er na zo'n operatie weer bovenop zijn gekomen."

Ranglijst

Een lange absentie is ook zeker niet bevordelijk voor zijn positie op de ranglijst. Hij is nu al afgezakt naar de 269e plaats. "Ik zal straks weer op nul moeten beginnen en heb dan minimaal anderhalf jaar nodig in de buurt van de tophonderd te komen. Het is maar de vraag of ik dat nog op kan brengen. Zeker als ik pas weer in het najaar kan beginnen zal dat niet makkelijk zijn. Er zijn dan niet veel toernooien om punten te verdienen."

Van Lottum heeft nu ieder geval een half jaar de tijd om na te denken over een eventuele carrière na het tennissen. "Het zal niet meevallen om zo'n lange tijd niets te kunnen doen. Maar het geeft me wel de tijd om te kijken wat ik verder wil of kan doen. Het belangrijkste is nu eerst dat ik van de pijn afkom en dan kan ik verder kijken."