WASHINGTON - Het Amerikaanse zwemwonder Michael Phelps hangt een celstraf boven het hoofd wegens rijden onder invloed. De zesvoudig olympisch kampioen werd donderdagnacht aangehouden in de plaats Salisbury nadat hij een stopteken had genegeerd. Bij zijn arrestatie legde de politie de 19-jarige Phelps ook een overtreding van de alcoholregels ten laste. In Amerika ligt de grens dat je alcoholhoudende drank mag drinken op 21 jaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Als Phelps schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van maximaal een jaar en geldboete van 1000 dollar krijgen. "Ik heb een fout gemaakt", bekende de zwemmer maandag. "Het is verkeerd, gevaarlijk en onacceptabel om met drank op in de auto te stappen. Ik ben 19, maar het maakt niet uit hoe oud je bent. Je moet de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden. Ik heb er heel erg spijt van."

Sponsorcontracten

In de aanloop naar de Spelen in Athene sloot Phelps een aantal lucratieve sponsorcontracten. De verbintenissen zouden door deze affaire in gevaar kunnen komen. Hij heeft onder meer een contract met Speedo.

De zwemkledingfabrikant stelde hem deze zomer een bonus van 1 miljoen dollar in het vooruitzicht als hij bij de Spelen het recordaantal van zeven gouden plakken van Mark Spitz zou verbeteren. Hij bleef steken op zes, maar zou in Peking een nieuwe poging kunnen doen.

Speedo wilde nog niet op de zaak vooruitlopen. "We bieden Michael onze steun, dat is het enige dat ik er nu op zeg", aldus vice-voorzitter Stu Isaac in de krant Chicago Tribune.

Grote fout

Volgens zijn coach Bob Bowman zit zijn pupil behoorlijk in de put. "Hij heeft het gevoel dat hij de wereld in de steek heeft gelaten. Op een bepaalde manier heeft hij dat ook. Hij weet dat hij een grote fout heeft gemaakt. Dit zal zijn reputatie geen goed doen. Dat doet mij pijn. Hoeveel schade het werkelijk gaat aanrichten, hangt af van hoe hij er mee omgaat."

Phelps zou later deze maand naar Michigan verhuizen om daar met Bowman te gaan trainen aan de Universiteit van Michigan.