LONDEN - Met zijn eerste doelpunt in de Premiership is Arjen Robben zaterdag matchwinner geworden voor Chelsea. Hij maakte in de 72e minuut op fabuleuze wijze het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Everton. Door de kleine zege nam Chelsea de leiding in Engeland over van Arsenal dat bij Crystal Palace op 1-1 bleef steken.

Robben zorgde dinsdag in de Champions League ook al voor de enige treffer van Chelsea tegen CSKA Moskou. Tegen Everton was de Nederlandse international in grote vorm. Zwervend tussen beide vleugels was hij een voortdurend gevaar. In de eerste helft trof hij via een hand van doelman Martyn de lat.

Passes

Na de rust strooide hij met passes en ondernam hij rushes. Everton verdedigde stug. In de 72e minuut begon de beslissing bij een cornervlag op de helft van Chelsea. Robben ondernam na een lange pass naar voren en een kopbal van Gudjohnson een ren naar het doel. Hij verschalkte Martyn met een subtiel lobje, 1-0. Stamford Bridge stond op zijn kop voor de 20-jarige Nederlander. Chelsea haalde daarmee weer een kleine zege en incasseerde pas drie tegengoals.

Chelsea

Coach Jose Mourinho zei na afloop dat Chelsea alles heeft om kampioen te worden. "Wij verdedigen als geen andere club, we hebben een scherpe counter in huis en we creëren kansen." Arsenal moest de eerste plaats afstaan door een gelijkspel bij Crystal Palace, 1-1. Henry zette de kampioen in de 63e minuut op voorsprong, maar twee minuten later maakte de Fin Riihilahti gelijk. In de 72e minuut kwamen Bergkamp en Van Persie binnen de lijnen. Beide Nederlanders konden niets meer veranderen aan de stand.

Jol

Martin Jol zag bij zijn debuut als hoofdcoach Tottenham Hotspur met 2-3 verliezen van Charlton Athletic. De Scheveninger moest zaterdag de coaching overnemen van de Fransman Jacques Santini die vrijdag ontslag nam. Tottenham was sterker maar scoorde niet. Charlton was bij drie aanvallen drie keer succesvol. Bartlett scoorde in de 17e en 39e minuut en Thomas zorgden in de 50e voor 0-3.

Pas nadat Bartlett rood kreeg wegens opzettelijk hands kon Spurs gaan inhalen. Keane zorgde uit een strafschop voor 1-3, Defoe voor 2-3. Of Jol de verantwoordelijke coach blijft, wordt maandag duidelijk als de clubleiding mededelingen doet over het vervolg op het ontslag van Santini.

Manchester

Manchester United kwam zondag niet voorbij de stadgenoten van City: 0-0. Alan Smith van Manchester moest in de voorlaatste minuut inrukken met een rode kaart. United staat zevende, op elf punten van Arsenal.

Oud-Feyenoorder George Boateng redde voor zijn club Middlesbrough een punt, door thuis tegen Bolton Wanderers in de slotminuut de gelijkmaker aan te tekenen: 1-1. Collins John, voorheen van FC Twente, maakte voor Fulham de eerste van in totaal vier goals in de uitwedstrijd tegen Newcastle United (1-4). Malbranque scoorde tweemaal, Boa Morte één keer.