ROTTERDAM - Feyenoord heeft een goede traditie in stand gehouden. De Rotterdamse club verloor nog nooit in de Kuip van NAC. Ook zondag kwam het er niet van. De ploeg van coach Ruud Gullit won simpel met 4-0. Het was de 26e zege voor Feyenoord in 38 duels met NAC op Rotterdamse bodem.

Kuijt en Goor vertolkten een hoofdrol in de Kuip. De eerste opende met zijn negende competitiedoelpunt de score en bereidde de tweede en derde treffer voor. De international miste in de 52e minuut ook nog een strafschop.

Goor toonde zijn kwaliteiten als aanvallende middenvelder met twee doelpunten. Eens te meer bleek zondag tegen NAC dat Feyenoord dit seizoen gemakkelijk tot scoren komt, ook als de trefzekere Kalou eens een 'snipperdag' neemt. Het was alweer de zevende wedstrijd waarin de Rotterdammers vier of meer doelpunten maakten.

Zelfvertrouwen

NAC trad uitgerust en vol zelfvertrouwen in de Kuip aan. De Brabantse ploeg kon na de royale thuiszege op Roda JC (4-0) ruim anderhalve week bijtanken. NAC verloor op 26 september voor de laatste keer, 0-4 tegen RKC Waalwijk, en pakte daarna tien punten uit vier duels. Bovendien tekende trainer Lokhoff afgelopen woensdag voor twee jaar bij in Breda. Kortom, niets leek een historisch stuntje van NAC in Rotterdam in de weg te staan, ook al doordat Feyenoord door schorsingen (Bosschaart, Song) en een blessure (Castelen) niet op volle sterkte was.

Passief

Het team van Lokhoff, met de Feyenoord-huurlingen Lurling en Collen in de gelederen, begon echter veel te passief aan de wedstrijd. De bezoekers maakten het de vermoeide thuisclub, met 1-4 tegen AZ en 1-1 tegen Ferencvaros nog in hoofd en benen, opvallend gemakkelijk. NAC verzuimde druk op de achterste linie van Feyenoord uit te oefenen, terwijl al vanaf het begin van het seizoen bekend is dat de Rotterdammers zowel door het centrum als over de vleugels kwetsbaar zijn.

'Teleurgesteld'

"Ik zag al vanaf de eerste minuut dat het niet goed zat bij ons", verzuchtte Lokhoff. "We wonnen de duels niet en leden veel te snel balverlies. Dit was ver onder ons niveau. Hier ben ik zeer teleurgesteld over."

Dankzij een helder moment bij Kuijt, die profiteerde van slap verdedigingswerk bij NAC, kwamen de Rotterdammers na een kwartier op voorsprong, 1-0. NAC bleef daarna afwachtend en verzuimde gestuntel bij doelman Babos (ex-NAC), Mtiliga en Saïdi af te straffen. De laatste hield het met een knieblessure, die hij donderdag opliep in Boedapest, na veertig minuten voor gezien. Topscorer Boussaboun maakte het daarna vervanger Loovens ook niet al te moeilijk.

Met Kuijt als gangmaker besliste Feyenoord het duel na de rust snel. Uit een voorzet van de karaktervolle Katwijker kopte Goor in de 47e minuut raak, 2-0. Kort daarna legde Zonneveld de Belg neer in het strafschopgebied. Doelman Schollen keerde de strafschop van Kuijt bekwaam. Via Buffel en opnieuw Goor liep de thuisploeg in de laatste vijf minuten uit naar 4-0.

Diesel

Gullit was verguld met de uitslag en het spel van Feyenoord. "Ik ben vooral blij voor Goor. Veel mensen hebben iets over hem te zeggen. Maar hij is een diesel. Hij knapt veel vuil werk op en duikt op het juiste moment op de juiste plaats op. Hij is van onschatbare waarde voor mijn ploeg."