DEN BOSCH - Op bezoek bij FC Den Bosch maakte PSV zondagmiddag opnieuw geen fout. Dankzij treffers van Farfan, Alex en Cocu won de koploper met 0-3.

Geheel volgens de sobere maar uitermate doeltreffende huisstijl won PSV zondag bij FC Den Bosch. Gelukkig was er ook nog scheidsrechter Luinge. De arbiter voorkwam dat de aanwezige toeschouwers helemaal een voorspelbare middag beleefden.

Wc-rollen

Zo had niemand in de vernieuwde Vliert kunnen vermoeden dat de stadionspeaker in de dertigste minuut op last van Luinge een wel heel bijzondere boodschap verkondigde. "Wilt u alsjeblieft ophouden met het gooien van wc-rollen", vroeg de man zo serieus mogelijk. De oproep was gericht aan enkele kinderen van nog geen tien jaar oud die achter het doel nauwelijks voor onrust zorgden.

Spreekkoren

Ook Luinge moet hebben gehoord dat de harde kern van Bossche supporters PSV-aanvoerder Van Bommel de gehele wedstrijd een gebroken been toewenste. Het kan hem ook niet zijn ontgaan dat de naam PSV in diverse spreekkoren minutenlang aan een dodelijke ziekte werd gekoppeld. Hij vond het kennelijk allemaal wel best. Zolang er maar geen wc-rollen werden gegooid.

Quizmaster

"Welkom bij de Luinge-show", zongen de teleurgestelde aanhangers van de thuisploeg. Ze hadden gedeeltelijk gelijk. De arbiter maakte als een quizmaster zijn opwachting. Nog voor de warming-up schudde hij de handen van leden van de technische staf van FC Den Bosch en PSV. Tijdens het opwarmen trok hij meer aandacht dat de aanwezige spelers. Het thuispubliek floot hem uit, de supporters uit Eindhoven behandelden hem als een cultheld. Ze klapten hun handen blauw en brachten de arbiter in verband met de gewenste nakende titel van hun club.

Luinge kon er wel om lachen en deed zijn rek- en strekoefeningen uiteraard vlak voor het voor de fans van PSV gereserveerde tribunevak. De scheidsrechter was PSV overigens niet slecht gezind. Hij zag na 41 minuten in een onschuldige actie van Schulp op Lee een overtreding. Farfan maakte vanuit de toegekende vrije trap de openingstreffer. Alex (68e minuut) en Cocu (74e minuut) beslisten het duel na rust. PSV verzuimde in het laatste kwartier van het eenzijdige duel nog meer afstand te nemen.

Net als de vorige zeven tegenstanders van PSV in de competitie had ook FC Den Bosch geen enkel uitzicht op een stunt. Zonder de geblesseerde Bouma maar met de herstelde Ooijer bleek de defensie van de bezoekers opnieuw een onneembare vesting. De van een liesblessure herstelde Gomes moest slechts toestaan dat Schulp vanaf grote afstand een keer over en naast zijn doel schoot.

PSV is in de eredivisie inmiddels al 750 minuten zonder tegentreffer. Namens NAC passeerde middenvelder Zonneveld op 28 augustus als laatste de doelman van de lijstaanvoerder. Het clubrecord heeft nationaal nog niet veel aanzien. Ajax bleef ooit elf duels lang zonder tegendoelpunt.

'Krachtsverschil te groot'

"Ook wij hebben het geprobeerd", aldus de verliezende trainer Wisman. "Het krachtsverschil was echter te groot. Wij moeten in andere wedstrijden punten halen." De coach ziet zijn wens tot nu toe vervuld. FC Den Bosch verloor dit seizoen nog niet van de directe concurrentie. RBC en Den Haag werden verslagen. De Graafschap kwam voor eigen publiek niet verder dan een gelijkspel.