ALKMAAR - Het kan niet op met AZ. De club van de coach van het jaar tikte zondag rond lunchtijd FC Utrecht naar een aanval van maagzuur, 4-0. De uitslag na de zoveelste voetbalshow in de Hout was geenszins geflatteerd.

De bekerwinnaar knakte onder de Alkmaarse specialiteit: snel scoren na de aftrap. Meerdink deed het in de 3e minuut van de eerste helft, Perez in de 6e van de tweede. In de slotfase drukten de invallers Nelisse en Lindenbergh het krachts- en klasseverschil uit.

Trainer/coach Co Adriaanse zat na afloop op een wolk. Tevredener kon hij niet zijn na de derde glansrijke overwinning thuis binnen een week na Feyenoord 4-1 en Auxerre 2-0. "Ons publiek zag een schitterend zaalvoetbaldoelpunt van Meerdink, de snelst uitgevoerde counter van het seizoen Timmer-Landzaat-De Cler, die eindigde met een spetter op de lat, en twee van de drie invallers scoren. Want naast de doelpunten van Nelisse en Lindenbergh kwam Elkhattabi alleen voor de keeper. Bijna een uniek record."

Europees voetbal

Adriaanse was vooral verheugd omdat zijn club in de doelstelling van dit seizoen - weer Europees voetbal halen - cum laude was geslaagd. "We konden het gat naar nummer zes vergroten tot zeven punten. Vaak zie je dat een elftal dat niet kan. Wij hebben het toch gedaan en dat is goed."

Kampioen?

Andermaal kreeg Adriaanse de vraag of dit AZ kampioen kan worden. Net als vorige week zei de coach: "In theorie wel, in de praktijk niet." Hij temde de rijzende euforie in Noord-Holland, nog wel ondersteund door de Utrechtse coach Foeke Booy, die na de afgang stelde: "Wij haken af voor de hoge posities. AZ staat daar terecht."

FC Utrecht kreeg in Alkmaar weer klappen, drie dagen na de zeperd in de UEFA-beker tegen Djneprpropetrovsk. De club met de smalle selectie had last van een schorsing (Van de Haar) en nogal wat geblesseerden achterin. Booy stelde vier alternatieve aanvallers op die niet slecht speelden, maar weinig dreiging demonstreerden. Een spits als Mols, die zaterdag werd gecontracteerd maar nog niet kon spelen, kan hij goed gebruiken.

AZ tikte, de bal ging razendsnel rond. De openingstreffer was een juweel langs een tiental schijven alvorens Meerdink droog intikte. De leukst voetballende ploeg van de eredivisie had het weer voor elkaar en meende al klaar te zijn. Niet iedereen was even goed, Van Galen zelfs slecht. De 34-jarige middenvelder speelt veel minder goed sinds zijn naam is genoemd in de voorlopige Oranjeselectie voor Andorra. Hij pakte ook zijn vierde gele kaart en is volgende week tegen NAC geschorst.

Galashow

Adriaanse greep tijdens de rust in. Hij wisselde Van Galen voor Elkhattabi en spoorde het elftal aan tot meer aanvallend voetbal. De tweede helft ontwikkelde zich tot een galashow. Snelle combinaties, een kogel tegen de lat, twee afgekeurde doelpunten wegens buitenspel (Meerdink maar ook van Utrechter Keller), indrukwekkende rushes van Huysegems en back Kromkamp, een ware Oranje-kandidaat en prachtige doelpunten met Meerdink als aangever. Het kon eenvoudig niet op.