TILBURG - Met een zeer risicovolle ingreep heeft Ajax-trainer Ronald Koeman zijn kwakkelende elftal zondagmiddag gereanimeerd. Na de hard aangekomen nederlaag tegen Maccabi Tel Aviv in de Champions League, leek de coach niet langer de juiste man op de juiste plaats. Voor het duel tegen Willem II rechtte de oefenmeester de rug, greep hard in en verving een half elftal. Voorlopig met succes; in Tilburg was Ajax met 3-1 te sterk voor Willem II.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax is echter geen rust gegund om in stilte na te genieten van de verdiende overwinning. Volgende week zondag staat de cruciale topper tegen Feyenoord al weer op het programma. Het is de tweede keer in korte tijd dat Ajax na een overtuigend resultaat direct aan de slag moet in een zwaar beladen duel. Na de 3-0-overwinning tegen Maccabi (in eigen huis) stond de topper tegen PSV gepland. Ajax verloor en kon opnieuw op zoek naar zelfvertrouwen.

"Maar ook dat is voetbal", sprak Koeman na afloop een cliché uit. "We leven op dit moment van week naar week. Volgend weekeinde kunnen we tegen Feyenoord veel goodwill kweken, maar we kunnen ook weer terugkomen in de situatie waar we ons nu in bevinden. Ik besef ook dat de uitslag van vandaag belangrijk is. Het water kwam toch steeds hoger te staan in Amsterdam. Wat er was gebeurd als we niet hadden gewonnen? Daar wil ik niet op ingaan, want dat is niet aan de hand."

Reservebank

De coach besloot zondag in een uiterste poging zijn team weer aan het voetballen te krijgen, een half elftal naar tribune of reservebank te verwijzen. De belangrijkste slachtoffers waren de internationals De Jong en Heitinga. Het centrale verdedigingsduo werd vervangen door Grygera en Escudé. "Ik vond het een noodzakelijke beslissing", aldus Koeman. "Of ik een schokeffect nastreefde? Misschien was dat inderdaad wel nodig."

Heitinga zat zondag niet eens in de selectie. Maar Koeman oordeelde niet te hard over zijn jonge verdediger. "Hij knokt op dit moment tegen zichzelf en heeft last van wat kleine blessures. In zijn eigen belang hebben we besloten hem een week rust te geven en 'm niet op te nemen in de selectie voor dit duel. Natuurlijk vond hij het niet prettig, maar hij is en blijft een fantastische voetballer, die nu gewoon in een moeilijke periode zit."

Sonck

Naast De Jong en Heitinga verdwenen ook doelman Stekelenburg, Sneijder, Mitea en Sonck uit het elftal. Voor Sonck lijkt het einde van een periode in zicht. De Belg zat niet in de selectie en Koeman wilde na afloop niet in gaan op zijn situatie. De overige vier moesten genoegen nemen met een plaats langs de zijlijn om te zien hoe hun vervangers Vonk (keeper) Escudé, Grygera, Anastasiou, O'Brien en Boukhari met 3-1 van Willem II wonnen.

Door alle omzettingen steeg de gemiddelde leeftijd van het elftal in vergelijking met het team dat tegen Maccabi speelde maar liefst met bijna vier jaar. Dat het elftal toch op achterstand - eigen doelpunt Grygera - kwam, was veelzeggend over de huidige staat van de ploeg. "Dat was wel een moment waarop ik dacht dat het heel moeilijk zou worden om nog terug te komen", aldus Koeman. "Maar gelukkig is ons dat met goed voetbal gelukt."

Rosales

Aan de basis van dat succes stond de door de opgestapte technisch directeur Van Gaal gehaalde Rosales. De Argentijnse rechtsbuiten maakte nog voor rust de 1-1 en de 2-1. Die treffers gaven Ajax zichtbaar vertrouwen.

Na de pauze kwam het elftal niet meer in gevaar en liep door een goal van Maxwell, die als middenvelder speelde, zelfs nog uit naar 3-1. Koeman: "Dat betekent dat we in een rustige week kunnen toewerken naar het duel met Feyenoord. En gezien de manier waarop er gespeeld is, denk ik niet dat er veel zal veranderen."