Schaatsen

Hoogerwerf klopt Breeuwsma en Knegt op NK shorttrack

Dylan Hoogerwerf is zondag verrassend Nederlands kampioen shorttrack geworden. De 21-jarige Westlander eindigde op de Jaap Eden Baan in Amsterdam boven Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt. Bij de vrouwen ging de titel naar Suzanne Schulting.

In de superfinale leek Knegt op weg naar de titel, maar hij ging onderuit na een actie van Dennis Visser, die daarvoor werd gediskwalificeerd. Knegt werd daardoor slechts derde. Een andere kanshebber, Daan Breeuwsma, haalde door een val de finish niet.

Knegt had eerder op de dag de 1500 meter gewonnen, waarna de 500 meter een prooi werd voor Breeuwsma. Hoogerwerf trok aan het langste eind op de 1000 meter en besliste het kampioenschap vervolgens, met het nodige geluk, in de superfinale.

Hoogerwerf beëindigde het NK met een totaal van 94 punten, achttien meer dan nummer twee Breeuwsma. Knegt moest met 68 punten genoegen nemen met brons.

Voor Hoogerwerf waren het zijn eerste nationale titels. "Ze raakten voor me in de clinch en opeens lag ik voorop. Het zal even duren voordat ik gewend ben aan deze status'', zei de nieuwe kampioen.

Bij de mannen ontbrak titelverdediger Freek van der Wart. Hij is herstellende van een operatie aan het kuitbeen.

Schulting

Schulting was bij het vrouwentoernooi een klasse apart. Ze won zowel de 500 meter, de 1000 meter, de 1500 meter als de afsluitende superfinale.

De 19-jarige Friezin eindigde met een totaal van 136 punten ruim bovenaan. Yara van Kerkhof (84) en Rianne de Vries (52) eindigden op grote afstand als nummers twee en drie.

Schulting werd vorig jaar nog tweede achter Jorien ter Mors, die definitief voor de langebaan heeft gekozen. Lara van Ruijven, de kampioene van 2015, trok zich voor de superfinale ziek terug.

Tip de redactie