Uit handen van Ard Schenk heeft Rintje Ritsma zaterdag in het volgepakte Thialf de oeuvreprijs van schaatsbond KNSB in ontvangst genomen.

''Deze zag ik niet aankomen. Ik wist niet eens dat deze award bestond'', sprak de 46-jarige Fries met een lach.

''Het is heel bijzonder dat ik juist van Ard Schenk deze prijs heb gekregen. Hij zal hem zelf ook wel hebben, denk ik. Het is toch een beloning voor wat je allemaal hebt gedaan. Ik denk dat ik nu alle awards van de KNSB wel heb. Maar het blijft hartstikke leuk.''

Ritsma behaalde als allrounder vier keer WK-goud en zes keer EK-goud. Op de Olympische Winterspelen van 1994, 1998 en 2006 behaalde hij in totaal twee zilveren en vier bronzen medailles. 

Merkenteams

Schenk, drievoudig olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen allround, roemde de kwaliteiten en de prestaties van Ritsma zowel op als buiten de schaatsbaan.

''Door zijn onverzettelijkheid en zijn doorzettingsvermogen heeft hij veel voor elkaar gekregen. De manier waarop het topschaatsen bijvoorbeeld nu met merkenteams in plaats van kernploegen is georganiseerd, heeft hij ooit zelf afgedwongen. Deze extra waardering verdient Rint als geen ander.''

Eerder ontvingen Schenk, Bob de Jong en Sjoukje Dijkstra de oeuvreprijs van de KNSB.