WAALWIJK - Heerenveen heeft zaterdagavond bij RKC Waalwijk verzuimd zijn positie in de subtop te verstevigen. Een zielloze Friese ploeg kwam niet verder dan 0-0. Op de uitschieter tegen Ajax na (3-1) toonde Heerenveen opnieuw een gebrek aan lef in uitduels.

Heerenveen startte in Waalwijk als de nummer vier in de eredivisie, maar maakte die status geen moment waar. De ploeg van trainer Verbeek had voor rust weliswaar een veldoverwicht, maar deed daar niets mee. De Friezen hanteerden een te laag tempo om het de thuisploeg moeilijk te maken. In de spits stond Huntelaar vrijwel alleen tegen het centrale duo Teixeira en Promes.

Bruggink

De jonge aanvaller kreeg voorin te weinig steun van Selakovic en de opnieuw teleurstellende aanvallende middenvelder Bruggink. Alleen van Yildirim ging op rechts nog wat dreiging uit. Heerenveen kreeg welgeteld een grote doelkans. Doelman Sinouh keerde een schot van Väyrynen, waarna Huntelaar in de herkansing naast kopte.

RKC

RKC, met een degelijk viermansmiddenveld, speelde behoudend maar had wel de beste mogelijkheden via Hoogendorp, Fuchs en Putter. Doelman Vandenbussche toonde zich door fraaie reddingen een betrouwbare vervanger voor de geblesseerde Waterman. In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks.

Heerenveen ploeterde voort en RKC loerde op die ene kans. Verbeek slachtofferde eerst Bruggink (voor Hestad). In de slotfase mochten Hersi en Samaras nog proberen puntenverlies te voorkomen. Het bleef bij goede bedoelingen. Krohn-Dehli en Martens hadden in de slotminuten zelfs nog de kans om Heerenveen zijn derde uitnederlaag te bezorgen.