Carlos Sainz heeft de Dakar Rally donderdag noodgedwongen moeten verlaten. De Spanjaard, een van de kandidaten voor de eindzege, kon niet verder nadat zijn auto in de vierde etappe zwaar beschadigd raakte.

De 54-jarige Sainz sloeg in de laatste kilometers met zijn Peugeot over de kop en kwam in een ravijn terecht, waar hij vervolgens twee uur stil stond.

Uiteindelijk werd hij over de eindstreep gesleept door de Fransman Romain Dumas. Bij terugkomst in de bivak bleek dat Sainz vrijdag niet meer kan starten in zijn Peugeot.

De rallycoureur, vader van Formule 1-coureur Carlos Sainz jr., won de Dakar Rally in 2010. Hij stond derde in het algemeen klassement.

"Het heeft geen zin meer verder te gaan. Bovendien komen we voor de eindzege toch niet meer in aanmerking", aldus Sainz.

"We vlogen uit de bocht in een poging wat tijd goed te maken. Daarna sloeg de auto over de kop en was er niets meer aan te doen."

Beschadigd

Eerder al raakte de rally tweevoudig winnaar Nasser Al-Attiyah kwijt. Hij ging donderdag al niet meer van start in de vierde rit. De Toyota van de autocoureur uit Qatar was te zwaar beschadigd.

Bij de motoren raakte Joan Barreda Bort zijn leidende positie kwijt wegens een tijdstraf. Hij werd bestraft voor een onreglementaire tankstop.