Uschi Freitag heeft haar loopbaan beëindigd, zo meldt de 27-jarige schoonspringster woensdag. 

Freitag had na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro al een rustpauze ingelast. Ze kiest er nu voor haar studie aan de Fontys Hogeschool voorrang te geven.

"Ik heb na Rio afgesproken met mijn coach Balazs Ligart dat ik mijn lichaam en mijn hoofd rust wilde geven na 22 jaar deze sport uitgeoefend te hebben", zegt Freitag over haar keuze om te stoppen.

"Deze pauze heb ik ook gebruikt om mijn studie weer op te pakken. Ondertussen was ik gestart met de trainingen, maar ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet door wil gaan met topsport. Er komt een nieuw hoofdstuk in mijn leven aan, namelijk een maatschappelijke carrière."

Rio 2016

Freitag slaagde er afgelopen zomer in Rio de Janeiro niet in een olympische medaille te veroveren voor Nederland. Tot 2012 kwam de geboren Limburgse uit voor Duitsland, mede omdat haar vader Duits is.

Ze veroverde liefst vijftien Duitse en tien Nederlandse titels. Ook op EK's pakte ze medailles. Ze werd twee keer tweede van Europa en veroverde ook nog een keer brons op een EK.