Marianne Vos heeft woensdag ook de Centrumcross in Surhuisterveen op haar naam geschreven. Bij de mannen ging de zege naar Corné van Kessel, die landgenoten Lars Boom en Lars van der Haar aftroefde

De 29-jarige Vos, die deze winter na twee jaar terugkeerde in het veldrijden, heeft nu vier van de zes wedstrijden waarin ze uitkwam gewonnen.

Vos bereikte solo de finish en won de cross van Surhuisterveen voor de achtste keer. Yara Kastelijn eindigde als tweede, de Belgische Alicia Franck werd derde.

Vos, zevenvoudig wereldkampioene veldrijden, won afgelopen zondag nog de GP Sven Nys in het Belgische Baal. Daarvoor zegevierde ze al in Heusden-Zolder en Diegem.

Mannen

De 25-jarige Van Kessel won de Centrumcross voor het tweede jaar op rij. Hij maakte er met Boom een spannende finale van.

Eerst maakte Van Kessel, alleen vooruit, een stuurfout waardoor Boom de leiding kon nemen. De oud-wereldkampioen ging zelf in de slotronde echter tot twee keer toe in de fout.

Door de slippertjes van Boom kon Van Kessel alsnog winnen. Van der Haar, sinds 1 januari ploeggenoot van Van Kessel bij Telenet Fidea Lions, moest genoegen nemen met plaats drie.

Boom

Boom, die mikt op WK-deelname en eind december in Heusden-Zolder zijn eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen reed, kreeg al vroeg te maken met een aflopende band waardoor hij Van Kessel en Van der Haar bij zich zag wegrijden.

De Brabander, voor het eerst in het shirt van Lotto-Jumbo, achterhaalde het tweetal halverwege de koers, waarna Van der Haar terrein moest prijsgeven. Van Kessel liet Boom daarna opnieuw achter zich. Maar de crosser uit Veldhoven miste een bocht en raakte even buiten het modderige parcours, volgend jaar het decor van het Nederlands kampioenschap.

Boom profiteerde en begon als leider aan de slotronde. Maar de Vlijmenaar haakte met zijn stuur in het lint dat het parcours afbakende en kwam tot stilstand. Van Kessel stoof voorbij en pakte de winst.

Boom en Van Kessel treffen elkaar zondag opnieuw op het NK in Sint-Michielsgestel waar Mathieu van der Poel, afwezig in Surhuisterveen, de te kloppen man is.