Roger Federer is woensdag onderuit gegaan in de Hopman Cup, het officieuze WK voor gemengde teams. De 35-jarige Zwitser verloor nipt van Alexander Zverev uit Duitsland.

Zverev had drie lange sets nodig om de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar te verslaan: 7-6 (1), 6-7 (4) en 7-6 (4). De partij in Perth duurde tweeënhalf uur.

Door de zege van het 19-jarige talent kwam Duitsland met 1-0 voor in de groepswedstrijd tegen de Zwitsers, maar dat leidde niet tot winst.

Nadat Belinda Bencic met een overwinning op Andrea Petkovic Zwitserland weer op gelijke hoogte had gebracht, werd het gemengd dubbel beslissend. Federer en Bencic waren daarin de sterkste. Vrijdag gaan de Zwitsers met Frankrijk uitmaken welk land de eindstrijd haalt.

Duitsland had de eerste wedstrijd in groep A van de Hopman Cup verloren van Frankrijk. Zwitserland was gestart met een zege van 3-0 op Groot-Brittannië. Frankrijk was eerder op woensdag ook met 3-0 te sterk voor het Britse team.

Rentree

De Hopman Cup is voor Federer zijn officiële rentree na een halfjaar afwezigheid door een knieblessure en een rustpauze. Maandag stond hij tegen de Brit Daniel Evans voor het eerst sinds zijn verloren halve finale op Wimbledon in juli tegen Milos Raonic weer op de baan. Hij versloeg Evans in twee sets.

Door zijn lange afwezigheid is Federer afgezakt naar de zestiende plaats van de wereldranglijst. Hij heeft nog een kleine twee weken om in vorm te komen voor de Australian Open, die op 16 januari begint.