ASSEN - De toeschouwers die vrijdagavond een plek rond ijsbaan De Smelt in Assen hadden veroverd, zagen een zeer opmerkelijke nationale race over vijf kilometer. De wedstrijd, gewonnen door Bob de Jong, stond bol van de symboliek.

De grootste surprise kwam op naam van Sven Kramer, het 18-jarige lid van Hardrijdersclub Heerenveen. De schaatser van Jong Oranje kwam tijdens de NK afstanden op de vijf kilometer tot een tijd van 6.39,49 (vierde) en bleef daarmee gevestigde namen als Uytdehaage, Ritsma en Angenent voor. Kramer mag dankzij die prestatie volgende week in Hamar zijn debuut maken op het wereldbekercircuit.

Allroundtitel

De nummer twee van het afgelopen WK junioren komt uit een echte schaatsenrijdersfamilie. Hij is de zoon van Yep Kramer, bekend allrounder. Ook zijn zus, Brecht, presteert goed op schaatsen. Ze veroverde in de junioren C-klasse de Nederlandse allroundtitel.

Tegenover de opkomst van Kramer, leek de ondergang van Rintje Ritsma zich aan te dienen. De viervoudig allroundwereldkampioen keek tevreden terug op een geslaagde zomer en verwachtte dat hij zich dit seizoen weer te kunnen meten met de wereldtop.

Ritsma

Op het ijs van De Smelt kwam Ritsma op zijn meest geliefde afstand niet verder dan de tiende plaats: 6.49,02. De TVM'er heeft eerder al aangekondigd dat hij met schaatsen stopt indien hij zich volgende maand tijdens de NK allround niet kwalificeert voor het EK allround. De routinier zal zijn vormpeil flink moeten verbeteren om dat afscheid uit te stellen.

Terwijl Ritsma geen spoor van emotie toonde, liet teamgenoot Jochem Uytdehaage na afloop de tranen de vrije loop. De TVM-rijder overleefde eind september ternauwernood een zwaar auto-ongeluk en stond nu alweer op de dunne ijzers. Die wonderbaarlijke wederopstandig bracht flinke emoties in hem los. De tweevoudig olympisch kampioen moest in de kleedkamer door coaches Gerard Kemkers en Geert Kuiper getroost worden.

Niet raar

"Ik vind 't niet raar dat dit gebeurde", sprak coach Gerard Kemkers. "Die jongen heeft heel veel meegemaakt. Ik vind dit ook een ontzettend knappe prestatie. Zeker als je weet hoe tegenvallend de trainingen deze week verliepen. Hij is absoluut een drempel overgestapt."

Daar was Uytdehaage het mee eens: "Hier kan ik absoluut verder mee", zei hij. "Oke, ik plaats me niet voor de komende wereldbekerwedstrijden. Maar een goede trainingsperiode kan zeker geen kwaad."