Russische atleten kunnen weer voorzichtig aan deelname aan internationale wedstrijden denken. De internationale atletiekbond IAAF heeft dinsdag richtlijnen gepresenteerd waaraan ze moeten voldoen om als neutraal atleet te mogen sporten.

Zo moeten de atleten aan kunnen tonen dat ze niet betrokken zijn geweest bij dopingpraktijken van de Russische bond.

Verder moeten de atleten kunnen aantonen dat niemand uit hun begeleidingsteam een dopingverleden heeft en moeten ze zich door een onafhankelijke organisatie laten testen.

​Daartoe heeft de IAAF al een testprogramma opgericht, de IRTP. Daar doen nu vijftig Russische atleten aan mee en dat worden er binnenkort meer dan zestig.

Doping Review Board

Deelname aan dat testprogramma is echter niet voldoende. De IAAF kijkt ook naar het bewijs uit het McLaren-rapport.

"We blijven manieren vinden om parallelle en geloofwaardige testsystemen te creëren voor Russische atleten", verklaart IAAF-voorzitter Sebastian Coe. "De Russische atleten zijn in de kou gezet door een systeem dat hen had moeten beschermen."

Aanvragen van atleten worden behandeld door het zogenoemde Doping Review Board van de IAAF. Als een atleet weer aan internationale wedstrijden mag deelnemen als neutraal atleet, betekent dat nog niet dat hij of zij ook wordt toegelaten

"Uitnodigingen om aan eendaagse evenementen deel te nemen worden door de organisatoren vergeven."

Rio

Russische atleten zijn sinds november 2015 uitgesloten van internationale deelname vanwege bewezen systematisch dopinggebruik, waardoor er geen Russische atleten deelnamen aan de Olympische Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro.

Alleen verspringster Darya Klishina mocht wel meedoen aangezien zij al jaren in de Verenigde Staten woont en daar ook haar dopingtests onderging.