Gerard de Rooy begint maandag als titelverdediger bij de trucks aan de Dakar Rally. De Brabander is van plan weinig anders te doen ten opzichte van vorig jaar.

"Het is zaak in de eerste week weinig tijd te verliezen en in de tweede week toe te slaan. Zeker de eerste paar dagen ga ik echt niet volle bak. In de regen, met spekgladde modder op smalle paden, kun je alleen maar verliezen", aldus De Rooy in aanloop naar de woestijnrally.

De Dakar Rally begint dit jaar in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion en eindigt na twaalf etappes en bijna 9000 kilometer verder in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. 

Veel van die kilometers worden verreden in ijle lucht; in liefs zes ritten passeren de voertuigen de grens van 3000 meter hoogte. Zwaartepunt van de rally ligt in de tweede week, waarbij de negende etappe eruit springt. De rit van Salta naar Chilecito is bijna 1000 kilometer lang, waarvan ruim 400 meetellen voor het klassement.

Regen

De Rooy reed in aanloop geen andere rally's, maar testte wel veel met de Iveco-truck. Hij heeft opnieuw de Spanjaard Moises Torrallardona mee als navigator en de Pool Darek Rodewald als monteur.

De Rooy kijkt met spanning naar de start, want weersverwachtingen beloven veel regen. ''We moeten het afwachten, maar het ziet er niet goed uit. Aan de andere kant: het is voor iedereen hetzelfde. Ik gooi de regenbanden er wel onder."