PEKING/RIJSWIJK - PSV heeft maandag tijdens de Aziatische tour gebroken met trainer Erik Gerets. Dat is besloten na "diepgaande gesprekken" tussen voorzitter Van Raaij en Gerets, waarna de spelers werden ingelicht.
PSV

"Voortzetting van de relatie zou ernstige risico's met zich meebrengen", stelt de preses in een verklaring. De laatste wedstrijd van de coach was het oefenduel van zondag met het nationale team van China, 1-0 winst.

De Belg was drie jaar trainer van de club, waarmee hij twee keer landskampioen werd. Dit seizoen waren er interne conflicten tussen coach en spelers. Dat openbaarde zich tijdens de winterstop, toen bleek dat acht spelers niet verder wilden met Gerets, onder wie de toonaangevende spelers Waterreus en Van Bommel.

Van Raaij koos toen nog de kant van de trainer. Hij ging er vanuit dat de samenstelling van de ploeg zou veranderen. Maar vooralsnog is geen enkele speler vertrokken. Er is slechts interesse voor Van Bommel van Barcelona.

Door de strubbelingen verspeelde PSV de titel. Van Raaij nam het besluit met pijn in zijn hart, vertelde hij. "Iedereen weet hoe ik over Gerets denk en wat ik van hem vind. Hij heeft PSV grote successen gebracht. Topsport is een hard bedrijf en natuurlijk moet ik als voorzitter altijd het belang van de club voorop stellen. Het vertrek van Gerets gaat mij zeer aan het hart, maar er bleef geen andere keuze dan afscheid nemen."

Probleem 'Brandts'

De spelers waren niettemin zeer verbaasd. Sommigen waren niet eens geraadpleegd over het 'probleem-Brandts'. Zij zaten met Oranje in trainingskamp. Een aantal spelers had wel kritiek op Brandts, maar zij wilden hem niet liquideren en vermoedden een solo-actie van de hoofdtrainer. Brandts had immers geen verantwoordelijkheden.

Erwin Koeman

Gerets besloot daarop de intern populaire Erwin Koeman bij het A-elftal te halen. Hij nam veel wind uit de zeilen voor Gerets. Koeman is nu een van de kandidaten Gerets zelf op te volgen. Directeur technische zaken Frank Arnesen zegt dat er de komende week veel duidelijk zal worden. "Op dit moment hebben we nog geen namen op papier."

Gerets is zeer aangeslagen, liet perschef Pedro Salazar nog weten. "Hij had toch gedacht de zaak op de rit te krijgen, maar dat zou voor de spelers en de club geen goede zaak zijn. Dit is beter."

Supporters

Ook onder een groeiend aantal fans genoot Gerets weinig vertrouwen. Dat beweert Ger van Oss, voorzitter van de supportersvereniging van PSV. "PSV-trainer Erik Gerets stond te ver van de supporters af", reageert Van Oss op het ontslag van Gerets tegenover
Omroep Brabant

De trainer zou de afgelopen jaren slechts een enkele keer contact hebben gezocht met de supporters.