BARCELONA/ANTWERPEN - Hockeyclub Den Bosch sloot tweede pinksterdag af met een lach en een traan. In Barcelona vierde het vrouwenteam feest na een klinkende zege op Kolos Borispol uit Oekraïne (5-0) in de finale van het Europacuptoernooi voor landskampioenen.

De mannenploeg daarentegen moest in Antwerpen genoegen nemen met zilver nadat het in de finale tegen de Duitse ploeg Club an der Alster (2-2) volledig fout was gegaan in de strafballenserie (0-3).

Het vrouwenteam van coach Herman Kruis was oppermachtig in Barcelona. Den Bosch sloot de groepsronde van drie wedstrijden af met negen punten en een doelsaldo van 20-1.

Gevaar

In de finale kwam de Brabante ploeg evenmin in gevaar. Mijntje Donners scoorde twee keer uit strafcorners. De aanvoerster bracht daarmee haar totaal in Spanje op elf doelpunten.

Ze was op ruime afstand topscorer van het toernooi. De andere treffers in de finale kwamen op naam van Ageeth Boomgaardt, Miek van Geenhuizen en Minke Booij.

Derde titel

Voor Den Bosch was het de derde Europese titel op rij. De Brabantse ploeg, met vijf internationals, behaalde de laatste vier jaar ook de landstitel. De formatie van coach Kruis begint opnieuw als favoriet aan de komende play-offs om het nationale kampioenschap.

Mannenploeg

De mannenploeg van Den Bosch, vorig jaar winnaar van de Europa Cup II, lijkt dit seizoen naast alle hoofdprijzen te grijpen.

Met nog twee wedstrijden te spelen in de reguliere competitie heeft het team van oud-doelman Jansen een achterstand van vier punten op de vierde plaats (van HGC), die nog recht geeft op deelname aan de play-offs.

Het zou voor de eerste keer in zes jaar zijn dat Den Bosch de kampioensronde niet haalt. In Antwerpen kon Jansen zijn eerste jaar als trainer-coach van de aftredende landskampioen niet opfleuren met een Europese triomf.

Geen overmacht

Den Bosch plaatste zich weliswaar soepel voor de finale, maar in de eindstrijd was er van enige overmacht geen sprake. Pas na de rust kwam de score op gang.

Thomas Thil bracht de Duitse ploeg in de 44e minuut op voorsprong, waarna Timo Bruinma de gelijkmaker op zijn naam bracht. Vijf minuten voor tijd leek Matthijs Brouwer zijn ploeg aan de zege te helpen, maar binnen een minuut kwam Club an der Alster weer op gelijke hoogte door een treffer van Max Landshut.

Bij de strafballen misten Marc van Wijk, Jeroen Delmee en Matthijs Brouwer op rij, waardoor het goud naar de foutloze Duitsers ging.