ZANDVOORT - Een dubbelslag van Jeroen Bleekemolen en een pechgeval van Duncan Huisman op Zandvoort hebben het Nederlands kampioenschap voor toerwagens bij de klassieke Pinksteraces weer volledig open gegooid.

In twintig snelle rondjes boog Bleekemolen punten achterstand om in voorsprong van 9. In zijn slipstream schoof Renault Clio-ploeggenoot Tim Coronel mee omhoog, derde op 2 punten van Huisman.

Jeroen Bleekemolen had dit seizoen nog niet gewonnen in de titelstrijd die DTCC heet. De 20-jarige jongste van de racefamilie Bleekemolen stond met vier ereplaatsen wel tweede in het klassement, maar wel op eerbiedige afstand van de Elburger Duncan Huisman, die in de BMW 320i al drie keer zegevierde.

Bleekemolen won maandag de vijfde race van de serie in een rechtstreeks duel. In race 6 tijdens de namiddag had Bleekemolen poleposition veroverd en merkte hij bij de start van de wedstrijd niet dat Huisman bleef staan.

"Aandrijfas doormidden", wist hij direct. Het veld stuurde zonder blikschade om de stilstaande BMW heen. Huisman berustte: "Het DTCC gaat over 13 races. Iedereen komt een keer aan de beurt met pech, nu was het mijn beurt."

Revanche

Jeroen Bleekemolen stelde dat hij het echec van Assen perfect had gerevancheerd. In de beide modderraces te Drenthe was hij twee weken terug niet één keer op het podium gekomen.

"Dit moest gebeuren", vond Bleekemolen die zijn teamgenoot Tim Coronel ook niets gunde. Coronel wilde in de slotfase de kop overnemen met een risicovolle manoeuvre. Bleekemolen drukte hem resoluut van het asfalt.

Onder controle

Coronel hield zijn auto naast de baan onder controle, stuurde terug maar was wel kansloos voor de overwinning. "Ik hoopte dat Jeroen me zou laten leven", zei Coronel, "hij liet me niet leven."

Broer Bleekemolen

Jeroen Bleekemolens drie jaar oudere broer Sebastiaan had mindere Pinksterraces. In Renault Sport Cup verloor hij in de laatste bocht de leidende positie die hij van 'pole' af had verdedigd.

Met totaal versleten banden had Sebastiaan Bleekemolen geen antwoord op de ultieme dubbele aanval van oudgediende Pim van Riet en Patrick Andriessen. Van Riet interesseert zich niet voor de titelstrijd. "Ik wil ontspannen mijn wedstrijden rijden."

7e plaats

Na de derde plaats in de Renault Sport Cup kwam Sebastiaan Bleekemolen in de Alfa 147 Challenge niet verder dan de 7e plaats. Sandor van Es, kampioen DTCC in 2001, zegevierde van pole af.

Ook hier een spectaculaire ontknoping. Van Es' teamgenote Sandra van der Sloot passeerde in de laatste kilometer Allard Kalff, twee weken geleden in Assen de glorieuze winnaar. "Ik ben er weer helemaal bij", juichte de titelverdedigster. Troost voor Kalff: hij bleef leider in de Alfa Challenge.