Het Internationaal Olympisch Comité gaat 28 Russische deelnemers aan de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi mogelijk alsnog straffen voor dopinggebruik.

Het comité start een disciplinaire procedure tegen de sporters naar aanleiding van het tweede deel van het rapport van onderzoeker Richard McLaren.

Om welke sporters het gaat maakte het IOC niet bekend. Skifederatie FIS schorste vrijdag zes Russische langlaufers. Wie de andere 22 sporters zijn, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het twaalf medaillewinnaars betreft. Vier van hen behaalden goud.

De FIS besloot vrijdag ook de finale van het wereldbekerseizoen in maart weg te halen uit Rusland. Eerder al raakten de Russen de organisatie van het WK bobslee en de wereldbekerfinale langebaanschaatsen kwijt.

De bloedstalen van de Russen zijn naar het dopinglaboratorium van het IOC in Lausanne gestuurd voor verdere analyse.

De Canadese onderzoeker McLaren openbaarde begin december informatie over het structureel maskeren van dopinggebruik door Russische sporters. Meer dan duizend atleten in minstens dertig sporten hebben hiervan geprofiteerd.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin ontkende vrijdag in zijn traditionele eindejaarstoespraak opnieuw dat de staat de dopingzaak aanwakkerde en regisseerde.

Wel onderkende Poetin dat er dopingproblemen zijn in de Russische sportwereld, maar dat is volgens hem ook in andere landen het geval. Daarnaast benadrukte Poetin dat sport en politiek los van elkaar moeten blijven staan.