Ajax-middenvelder Hakim Ziyech is niet opgenomen in de Marokkaanse voorselectie voor de Afrika Cup in Gabon. Karim El Ahmadi van Feyenoord zit wel in de voorlopige groep van 26 man.

Bondscoach Hervé Renard maakte donderdag de voorselectie bekend, waaruit nog drie spelers af moeten vallen. "Voor de positie achter de spits had ik drie keuzes", zegt Renard in een video van de Marokkaanse bond.

"Mijn keuze is gevallen op Younes Belhanda, die met Olympique Nice bovenaan staat in de Franse Ligue 1, en op Mbark Boussoufa. Hij speelt nu bij Al Jazira, maar heeft wel veel ervaring op die positie en de juiste mentaliteit."

"Het ligt niet aan de kwaliteiten van Ziyech", aldus Renard, "want die zijn duidelijk. Ik moest een moeilijke keuze maken tussen drie spelers."

Oranje

Ziyech debuteerde in oktober 2015 voor Marokko en speelde negen interlands (vijf doelpunten). Enkele maanden eerder was hij door toenmalig bondscoach Guus Hiddink opgeroepen voor Oranje, maar door een blessure moest de geboren Drontenaar afzeggen.

Nadat Hiddinks opvolger Danny Blind de aanvallende middenvelder niet opriep, besloot de voormalig jeugdinternational van Oranje in te gaan op een invitatie van de Marokkaanse bond.

Ziyech liep in november een lichte knieblessure op in een wedstrijd tegen AZ. Hij zegde daarna af voor twee interlands van Marokko, waar aan de ernst van zijn kwetsuur werd getwijfeld.

Ajax kan door Ziyechs afwezigheid op de Afrika Cup in de eerste wedstrijden na de winterstop tegen PEC Zwolle, FC Utrecht en ADO Den Haag gewoon beschikken over de middenvelder.

El Ahmadi

Naast El Ahmadi zijn ook oud-Eredivisiespelers Nordin Amrabat (Watford), Oussama Tannane (Saint-Etienne), Manuel da Costa (Olympiakos) en de geboren Amsterdammer Boussoufa (Al Jazira) opgeroepen.

El Ahmadi moet door een schorsing de eerste wedstrijd na de winterstop voor Feyenoord sowieso missen. De middenvelder kreeg zaterdag tegen Vitesse zijn vijfde gele kaart van het seizoen.

De voorselectie van 26 man begint op 27 december aan een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar wordt de groep teruggebracht tot 23 spelers.

Marokko zit in groep C samen met Ivoorkust, Congo en Togo. Het toernooi in Gabon wordt gehouden van 14 januari tot 5 februari.