AMSTERDAM - Waar liggen de grenzen van dit AZ? De ploeg van Co Adriaanse was zondag met 4-1 te sterk voor Feyenoord en stuurde donderdagavond ook de huidige nummer drie van Frankrijk met een nederlaag naar huis. AZ versloeg AJ Auxerre in Groep F van de UEFA Cup met 2-0. De manier waarop was indrukwekkend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Adriaanse had AZ niet aangepast aan Auxerre en stuurde de Alkmaarders met de vertrouwde aanvallende bedoelingen de wei in. De thuisploeg kende een wervelende start en voordat de Fransen zich konden instellen op de tegenstander, lag de bal al in het net. Martijn Meerdink zette voor van rechts en geheel vrij kon Stein Huysegems de score openen.

AZ ging daarna vrolijk verder met het overrompelen van Auxerre en Huysegems maakte in de 18de minuut 2-0. De Belgische international ging Teemu Tainio en Younes Kaboul op snelheid en techniek voorbij en schoot met zijn rechtervoet binnen. AZ zat op rozen en gaf Auxerre een klap die de ploeg van Guy Roux niet meer te boven kwam.

Denny Landzaat kon het feest niet veel later compleet maken, maar de international schoot op de buitenkant van de paal. Alleen Bonaventure Kalou onttrok zich enigszins aan de Franse malaise. De Ivoriaan kwam met een weergaloze solo vanaf de middenlijn nog dicht bij het doel van Henk Timmer.

Dicteren

AZ bleef echter tot de laatste minuut van de wedstrijd dicteren zonder kansen weg te geven. Als een geroutineerde Europese topploeg speelde AZ de bal rond. Geen moment kreeg Auxerre de indruk dat er wat te halen viel uit de Alkmaarderhout. Een lobje van Barry van Galen, een kopbal van Van Galen en een volley van Denny Landzaat waren enkele wapenfeiten van AZ uit de tweede helft.

Enige domper op de feestvreugde was het uitvallen van verdediger Barry Opdam. Na een duel met Kalou raakte hij geblesseerd en in de 62ste minuut moest Opdam zich laten vervangen door Kew Jaliens.

Grazer AK won donderdag in dezelfde poule met 3-1 van Amica Wronki en gaat met vier punten uit twee duels aan de leiding. Ex-FC Twente-speler Roland Kollmann scoorde drie keer, waaronder één treffer uit een strafschop. Jacek Dembinski scoorde tegen. Rangers en AZ bezetten met ieder één zege de tweede plaats en Auxerre staat met één punt vierde.