BOEDAPEST - Feyenoord heeft zich op het Europese podium redelijk hersteld van de pijnlijke nederlaag zondag bij AZ (4-1). De ploeg van coach Ruud Gullit hield donderdagavond in Boedapest in een zware wedstrijd de Hongaarse kampioen Ferencvaros op 1-1.

Daardoor blijven de Rotterdammers met vier punten uit twee duels in groep A van het UEFA-bekertoernooi volop medoen in de strijd om de bovenste drie plaatsen.

Feyenoord, in dezelfde opstelling als tegen AZ, had het vanaf het beginsignaal zwaar te verduren in het Ferenc Puskas-stadion. Niet alleen de beruchte Hongaarse aanhang, die zich overigens niet te buiten ging aan racistische spreekkoren, zorgde voor een explosieve sfeer, maar ook de thuisploeg pakte de Rotterdammers hard aan. Vooral Kalou moest het ontgelden. De topscorer van Feyenoord kreeg binnen tien minuten al twee flinke tikken van de forse verdediger Gyepes.

Controle

Toch leek de ploeg van Gullit de wedstrijd redelijk onder controle te hebben. Feyenoord speelde zowel achterin als op het middenveld goed georganiseerd en liet zich niet verrassen door de supersnelle omschakeling van verdediging naar aanval bij Ferencvaros. Met alleskunner Kuijt veelvuldig als vijfde middenvelder, een rol die hij eerder in de uitwedstrijd tegen Roda JC (0-2) met verve vervulde, ging er van de Rotterdamse counters eveneens de nodige dreiging uit.

De openingstreffer van de Hongaren in de 27e minuut viel onverwacht en was onnodig. Specialist Tozser legde vanaf dertig meter aan, na een vermeende overtreding van Paauwe waarvoor de aanvoerder van Feyenoord tot zijn woede ook nog de gele kaart kreeg. Doelman Babos verkeek zich volledig op het afstandschot, 1-0.

Babos

De Hongaarse keeper had zich juist zoveel voorgesteld van zijn hernieuwde optreden in zijn geboorteland. Met een vlekkeloze prestatie in Boedapest hoopte hij weer in beeld te komen bij Lothar Matthäus, de bondscoach van Hongarije. De Duitse oud-international zal de pijnlijke fout van Babos, die ook in de tweede helft soms onzeker ingreep, echter niet zijn ontgaan.

Met Kuijt voorin dichter tegen Kalou aan trachtte Feyenoord na de rust de gelijkmaker te forceren. Na tien minuten bracht Gullit ook Buffel in voor de aangeslagen Castelen. Ferencvaros bleef niettemin de gevaarlijkste ploeg, maar de thuisploeg verzuimde de beslissende tweede treffer te maken. Daarvan profiteerde het veerkrachtige Feyenoord.

Uit een pass van Kuijt scoorde Kalou na een uur zeer koelbloedig, 1-1. Met het nodige geluk kwamen de Rotterdammers het slotoffensief van Ferencvaros ongeschonden door. In de extra tijd daarentegen lieten Buffel en Kuijt nog grote kansen liggen op een sensationele zege.