UTRECHT - Traditiegetrouw is bij FC Utrecht de tweede ronde van de UEFA-beker het eindstation in Europa. Dit seizoen zal de club hoogstwaarschijnlijk vasthouden aan deze gewoonte. Donderdag leed Utrecht de tweede nederlaag in groep C, in de Galgenwaard won Dnjepr Dnjepropetrovsk uit Oekraïne met 1-2.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Utrecht moest winnen, Dnjepr was tevreden met een gelijkspel, dat stond vantevoren al vast. Utrecht had in de eerste speelronde verloren bij Real Zaragoza (2-0), terwijl Dnjepr in het eerste duel thuis Club Brugge verraste (3-2). Utrecht zou aanvallen, zo kondigde coach Booy vooraf al aan. En Dnjepr zou counteren. Het scenario klopte, alleen verliep het voor de thuisclub slechter dan verwacht.

Nog voordat Utrecht goed en wel in de wedstrijd zat, stond het al 0-1. De driemansverdediging van Utrecht moest het gevaar van de eenzame aanvaller Venglinski neutraliseren en op de hoede zijn voor de counters. Dat ging al na elf minuten mis door slordig verdedigingswerk. Dwars door het centrum werd middenvelder Rotan aangespeeld, die doelman Ponk passeerde, 0-1. Verdediger Di Tomasso, voor deze gelegenheid omgeturnd tot middenvelder, werd afgetroefd.

Onmachtig

Aanvallen wilde Utrecht wel, maar kon het niet. Onmachtig waren de pogingen, ondanks de aanwezigheid van middenvelder Tanghe, die geregeld als vierde spits opdook. De vleugelspelers die Utrecht in tegenstelling tot Dnjepr heeft, functioneerden niet. El Gaaouiri (vervanger van Van den Bergh) en Douglas zaten niet in de wedstrijd.

Gevaarlijk werd Utrecht nauwelijks. Symbolisch voor het spel van de thuisclub was de wijze waarop linksback Braafheid in blessuretijd van de eerste helft een vrije trap van kansrijke positie kansloos verprutste.

Tweede helft

In de tweede helft was het van Utrechtse zijde niet veel beter, al kreeg Tanghe nog een aardige mogelijkheid. Zijn schot miste echter venijn. De doelman wist een goede vrije trap van Di Tomasso te keren. Veel verder kwam Utrecht niet. Doelman Ponk verwerkte in de 83e minuut een schot van invaller Semotsjko niet goed, waardoor Dnjepr op 0-2 kwam. De tegentreffer van Douglas (88e) kwam te laat voor een echt slotoffensief.

De cupfighter in nationaal verband (drie bekerfinales op rij) is dat niet in Europa. Daarvoor komt Utrecht structureel kwaliteit en toch ook geslepenheid te kort. Met de uitwedstrijd tegen Club Brugge nog in het vooruitzicht en het thuisduel met Austria Wien als afsluiter mag Utrecht zich niet te veel illusies meer maken om voor het eerst in de clubhistorie de derde ronde van een Europees bekertoernooi te bereiken.