Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Roel Boomstra

Boomstra (23) verovert wereldtitel dammen

Roel Boomstra heeft zich donderdag verzekerd van de wereldtitel dammen. De 23-jarige Groninger besliste de tweekamp met landgenoot Jan Groenendijk door winst in de tiende ronde, die werd gespeeld in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen.
Door NU.nl/ANP

Boomstra, die al genoeg had gehad aan een remise, is daardoor niet meer in te halen door Groenendijk.

Boomstra noemt de wereldtitel een jongensdroom die uitkomt. "Ik heb hier tien jaar ontzettend hard voor gewerkt. Wereldkampioen worden leek toen nog verschrikkelijk ver weg. Maar nu is het me toch gelukt'', zei de kersverse kampioen glunderend.

"Ik vind het heel speciaal en ben trots dat ik het voor elkaar heb gekregen.'' Bij Boomstra kwamen na afloop van de partij alle emoties los. "Eerst was er een enorme focus en was er geen plaats voor emotie. Nu ben ik alleen maar heel blij."

De student natuurkunde had een hoger niveau van zijn tegenstander verwacht. "Jan heeft niet zijn allerbeste spel laten zien, wellicht lag dat ook aan mijn strategie. Ik speelde minder agressief, daar had Jan moeite mee.''

Boomstra had ook lovende woorden over voor het achttienjarige talent. "Jan is veel beter dan toen ik zo oud was als hij.''

Volgens bondscoach Rob Clerc heeft Groenendijk het WK misschien niet serieus genoeg genomen. "Jan was twee à drie weken voor de start van het WK nog aan het studeren, terwijl Roel een half jaar pauze heeft ingelast.''

Voor Clerc was het mede daardoor geen verrassing dat Boomstra de nieuwe kampioen is. "Hij is veruit de beste speler. De sterkste dammer heeft overtuigend gewonnen", vond hij.

Wiersma

Boomstra volgt Alexander Georgiev uit Rusland op als wereldkampioen. Hij treedt in de voetsporen van Harm Wiersma, in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen.

Georgiev veroverde vorig jaar in Emmen de wereldtitel, maar besloot zijn titel niet te verdedigen. Daardoor ging de tweekamp om de mondiale titel tussen twee Nederlanders, de achttienjarige Groenendijk (tweede op het WK) en Boomstra.

De nummer drie van het WK behaalde maandag in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag zijn derde zege op Groenendijk. Boomstra had daardoor donderdag in Scheveningen aan een remise genoeg om wereldkampioen te worden.

Blunder

Het werd zelfs een overwinning, na een blunder van Groenendijk. De tiener uit Wageningen staarde zich blind op een combinatie en had niet door dat een andere zet ook mogelijk was. Die leidde zijn ondergang in.

Groenendijk besloot de strijd direct te staken, waardoor Boomstra zijn vierde zege kon bijschrijven en zich verzekerde van de wereldtitel. Groenendijk had de drie resterende partijen allemaal moeten winnen om de Groninger nog van de winst af te kunnen houden.

De Wageninger zat er verslagen bij. "Ik schaam me, het was een stomme fout'', zei Groenendijk verdrietig. "Ik weet zeker dat ik vandaag toch niet had gewonnen, maar dit is gewoon heel jammer. Ik heb in ieder geval alles proberen te geven, ook al wist ik dat het moeilijk zou worden, gezien de drie zeges van Roel.''

Boomstra, die in Groningen natuurkunde studeert, is al vijf jaar professioneel dammer met heel wat titels op zijn palmares. Zo werd hij in 2012 en 2015 Nederlands kampioen. In 2014 werd Boomstra tot Europees kampioen gekroond. Daarnaast werd hij derde op de WK's van 2013 en 2015.


Lees meer over:

Roel Boomstradammen

Aanbevolen artikelen