ROTTERDAM - Drie keer eerder speelde Excelsior vergeefs in de nacompetitie. Ronde nummer vier lijkt de Rotterdammers eindelijk geluk te brengen.

Door een treffer van Thomas Buffel in de voorlaatste minuut van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (1-1) staat de ploeg in de stand van groep B op doelsaldo boven stadgenoot Sparta, dat eveneens in Rotterdam speelde en faalde tegen Volendam (1-3).

Trainer Adrie Koster kon echter weinig met die wetenschap. Hij baalde van de 1-1 tegen ADO Den Haag. "Leuk, die complimenten van de tegenstander, maar met alleen aardig voetbal red je het niet. Legio kansen kregen we, maar pas kort voor tijd scoorden we. We hadden dubbel mazzel, omdat Sparta drie punten laat liggen. We zijn nog nooit zo dicht bij promotie geweest."

Rinus Israël ziet slechts de rol van outsider resteren voor ADO Den Haag. "De 1-1 was geflatteerd. Na rust kwamen we er niet meer aan te pas. We kregen geen enkele kans meer en hadden nagenoeg geen aandeel meer in de wedstrijd. Vreemd genoeg zitten we nog wel in de race. Van Excelsior zijn we afhankelijk, Sparta krijgen we nog."

Afgekeurd

Excelsior liet negentig minuten lang, maar vooral na rust, het betere voetbal zien. Het gevaar kwam grotendeels van het naar Feyenoord vertrekkende duo Pinas/ Buffel. Koswal zag na 13 minuten wel een goal afgekeurd. Kort voor rust viel de goal aan de overzijde. Van Eijkeren kopte een voorzet van Bodde in, 0-1. Koswal en Buffel misten nog voor rust ideale kansen op 1-1.

Excelsior - ADO Den Haag bleef ook na rust matig, hard en soms zelfs lachwekkend. De thuisclub grossierde in het missen van kansen. Bodde haalde nog een inzet van Koswal van de doellijn.

Op aangeven van invaller Lopes liet Koswal even later alleen voor De Groot een betere kans liggen. Maar ook Buffel (paal) en Pinas (hij schermt met een concrete aanbieding van Willem II) konden Excelsior niet langszij brengen.

Dat het uiteindelijk toch nog lukte, was te danken aan Buffel. Acht minuten voor diens gelijkmaker kwam ADO overigens met tien man te spelen. Scheidsrechter Braamhaar zond verdediger Saeijs met zijn tweede gele kaart naar de kleedkamer.