SAO PAULO - Emerson Fittipaldi is zes jaar na zijn afscheid als autocoureur weer achter het stuur van een raceauto gekropen. De -jarige Braziliaan, tweevoudig wereldkampioen Formule 1, legde een testrit af op het circuit Interlagos in Sao Paulo. "Ik voel me als herboren", zei Fittipaldi na zijn optreden.

In een Lister-Jaguar bereikte hij een snelheid van 285 kilometer per uur. Fittipaldi, die in zijn land bijna net zo vereerd wordt als de in 1994 verongelukte Ayrton Senna, zei in 1996 na een zware crash bij de 500 mijl van Michigan de racerij vaarwel. Hij liep bij de klap ernstige verwondingen op. Zijn long werd door een stuk metaal doorboord.

Fittipaldi, in 1972 en 1974 wereldkampioen Formule 1 en in 1989 winnaar van de Indycar-serie, wil nog meer testritten maken. Op de vraag of hij ook weer wedstrijden wil gaan rijden, zei hij: "ja, dat zou mooi zijn." 'Emmo' zal dan eerst zijn arts moeten overtuigen. Die behandelde de coureur in 1997 na een vliegcrash aan verwondingen aan de lendenwervels en raadde hem sterk af ooit nog op een circuit terug te keren.