Schaatsen

Nuis verovert goud op 1500 meter bij World Cup Heerenveen

Kjeld Nuis heeft zaterdag bij de World Cup in Heerenveen goud veroverd op de 1500 meter. De 27-jarige Zuid-Hollander kwam in het vernieuwde Thialf tot een tijd van 1.45,11.

Voor Nuis betekende het zijn eerste wereldbekerzege van dit seizoen op de 1500 meter. Eerder was hij wel tweemaal succesvol op de 1000 meter.

Nuis bleef de Rus Denis Yuskov, die bij de vorige World Cup in Astana de sterkste was op de 1500 meter, drie tienden van een seconde voor. Vorige week ontbrak de Nederlander in Kazachstan, omdat zijn ploeg Lotto-Jumbo de voorkeur gaf aan een trainingsstage in Collalbo.

Patrick Roest eiste met 1.46,42 het brons voor zich op. De 21-jarige schaatser van Lotto-Jumbo veroverde daarmee zijn eerste individuele wereldbekermedaille.

Kramer

Sven Kramer deed niet mee in Thialf. De 30-jarige Fries wil goed uitgerust beginnen aan de NK afstanden van eind december en het EK allround van begin januari.

Thomas Krol eindigde met 1.47,05 als negende en Pim Schipper moest met 1.49,04 genoegen nemen met de achttiende tijd. Joey Mantia, de leider in het wereldbekerklassement, kwam met 1.46,56 niet verder dan de vijfde tijd.

In het klassement staat Nuis derde met 205 punten. Mantia behoudt met 270 punten de leiding. De Amerikaan heeft nog tien punten voorsprong op Yuskov.

Hoolwerf

Op de massastart pakte Evert Hoolwerf het brons. De 21-jarige rijder van Team Clafis moest in de eindsprint de Amerikaan Joey Mantia (winst) en de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee voor zich dulden. Jorrit Bergsma eindigde als negende.

Lee verstevigde met zijn tweede plaats de leiding in het klassement. De Zuid-Koreaan staat op 262 punten. Bergsma en Hoolwerf hebben beiden 150 punten en staan respectievelijk zesde en zevende.

De Nederlandse teamsprinters eindigden net naast het podium. Ronald Mulder, Kai Verbij en Schipper realiseerden een tijd van 1.20,79. Het goud ging met 1.19,97 naar de Verenigde Staten.

In het klassement bezet Nederland met 110 punten de derde plaats. Canada gaat met 180 punten aan de leiding.

Tip de redactie