Wielrennen

Mollema gaat voor plek op het podium in Giro d'Italia

Bauke Mollema gaat volgend jaar voor een podiumplaats in de Giro d'Italia. De Groninger van Trek-Segafredo start als kopman.

De laatste jaren richtte de 30-jarige klimmer zich vooral op de Tour de France. Komend seizoen zal hij daar ook in starten, maar dan vooral om kopman Alberto Contador bij te staan.

"Toen ik wist dat hij naar onze ploeg kwam, begon het idee om mijn aandacht te verleggen naar de Giro te rijpen", zegt Mollema tegen Cyclingnews.

De coureur maakte in 2010 zijn debuut in een grote ronde in de Giro. Hij eindigde toen als twaalfde in het klassement. "De slotweek viel me toen erg zwaar, met name vanwege het weer. Het is nu tijd om terug te keren."

De Giro viert komend seizoen de honderdste editie en gaat op 5 mei van start op Sardinië. Op 28 mei wordt de koers afgesloten met een tijdrit van Monza naar Milaan.

Tour

De Tour liep dit jaar uit op een teleurstelling, nadat Mollema lang zicht op het podium had. Hij zakte vanwege een val uit de top van het klassement en bereikte Parijs als elfde.

"De Tour is en blijft de grootste wedstrijd. Het was een teleurstelling de Tour zo te eindigen, maar ik heb er toch veel vertrouwen uit gehaald, omdat ik sterker dan ooit fietste."

Toch richt hij zich nu op de Giro, omdat hij beseft dat Trek met tweevoudig winnaar (2007 en 2009) Contador de Tour wil winnen.

"Het heeft niet veel zin met twee kopmannen voor het algemeen klassement te gaan. Maar ik help Alberto graag, dat is ook goed voor mijn ontwikkeling. In de Giro wil ik zeker het podium halen."

Het eerste seizoensdoel voor Mollema wordt de Tirreno-Adriatico. De heuvelklassiekers zullen een mindere grote rol in zijn seizoen spelen.

Lees meer over:
Tip de redactie