Doping

IOC gaat dopingmonsters Russische sporters Londen 2012 hertesten

Het IOC gaat alle dopingmonsters van de Russische sporters die meededen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen hertesten. Dat zei voorzitter Thomas Bach vrijdag in reactie op een rapport van wereldantidopingbureau WADA.

Uit het onderzoek, geleid door Richard McLaren, kwam naar voren dat meer dan duizend Russische sporters tussen 2011 en 2015 gebruik hebben gemaakt van vanuit de staat geregisseerde manipulatie om positieve dopingtests te voorkomen.

IOC-voorzitter Thomas Bach is geschrokken van de conclusies van het onderzoek van het WADA naar doping in de Russische sportwereld. ''Dit is een fundamentele aantasting van de integriteit van de sport'', reageerde Bach.

''Elke sporter of bestuurder die op wat voor manier dan ook hierbij betrokken is, moet voor de rest van zijn of haar leven worden uitgesloten van de Olympische Spelen.''

Volgens McLaren is tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2012, de WK atletiek van 2013 en de Winterspelen van 2014 gemanipuleerd.

Medaillewinnaars

Onder de verdachte atleten bevinden zich meerdere medaillewinnaars van de Olympische Spelen van Londen (2012) en Sochi (2014), maar er zijn door McLaren geen namen genoemd in zijn rapport.

Het door de staat gesponsorde dopingprogramma vond plaats tussen 2011 en 2015 en kwam voor in minstens dertig sporten, waaronder voetbal.

NUwerk

Tip de redactie