Zwemmen

Kromowidjojo verder op 100 vrij, Van Rouwendaal uitgeschakeld

Ranomi Kromowidjojo heeft zich woensdag bij de WK zwemmen kortebaan zonder problemen geplaatst voor de halve finales op de 100 meter vrije slag. Sharon van Rouwendaal redde het niet in de series van de 800 meter.

Kromowidjojo, die bij de vorige WK brons veroverde op dit onderdeel, zwom de derde tijd: 52,75. In haar serie moest de 26-jarige Groningse alleen de Canadese Penny Oleksiak voorrang verlenen (52,36).

Marrit Steenbergen slaagde er niet in om zich bij de beste zestien te plaatsen. Ze zwom de 22e tijd (54,12). De halve finales op dit nummer zijn in de (Nederlandse) nacht van woensdag op donderdag.

Kromowidjojo pakte dinsdag op de eerste dag van de WK brons met de Nederlandse estafetteploeg, ook met Steenbergen in de gelederen, op de 4x100 meter vrij. Ze verdedigt in Canada haar wereldtitel op de 50 vrij. 'Kromo' doet voor de vierde keer mee aan de wereldtitelstrijd op de kortebaan.

Van Rouwendaal

Op de 800 meter kwam Van Rouwendaal woensdag in de vierde manche niet verder dan de vijfde tijd: 8.27,41. Daarmee belandde de als vijfde geplaatste zwemster in het klassement op de negende plek.

De eerste acht van de rangschikking kwalificeerden zich voor de eindstrijd. Van Rouwendaal kwam 1,56 seconden tekort voor deelname aan de finale.

De olympisch kampioene openwater op de 10 kilometer behaalde twee jaar geleden nog WK-brons op dit nummer.

Brzoskowski

Bij de mannen redden Maarten Brzoskowski en Kyle Stolk het niet in de series van de 200 meter vrije slag. Beiden wisten zich niet te plaatsen voor de finale met acht deelnemers.

Brzoskowski tikte in zijn manche als derde aan in 1.44,34. Hij zwom daarmee de elfde tijd.

Stolk eindigde in zijn race als vijfde in 1.45,53, waarmee hij op de 23e plaats belandde. Om de finale te halen, hadden de Nederlanders 1.44,20 of sneller moeten zwemmen. Dylan Carter uit Trinidad en Tobago noteerde in elf series de beste tijd: 1.42,90.

Nederland deed niet mee aan de 4x50 wisselslag voor vrouwen. De teamleiding besloot de ploeg terug te trekken, omdat er op dit nummer voor Oranje geen kansen op een medaille waren.

NUwerk

Tip de redactie