Eigenaar Hui Wang kondigt aan dat hij het managementteam bij ADO Den Haag op korte termijn gaat vervangen. Dat meldt United Vansen dinsdag in een verklaring, waarmee het bedrijf van Wang reageert op de crisis binnen ADO Den Haag. 

Het huidige management van de Eredivisieclub besloot Wang vorige week te dagvaarden, omdat hij betalingsverplichtingen niet na zou komen.

ADO dreigt daardoor in financiële problemen te geraken, maar volgens de Chinese grootaandeelhouder is daar geen sprake van.

"Het is - wat ons betreft - maar helemaal de vraag of er op dit moment wel zo’n grote financiële crisis binnen ADO Den Haag is", schrijft United Vansen in een verklaring op de website van VI. "En als er toch sprake blijkt te zijn van een dergelijke crisis, dan is die in ieder geval niet aan ons te wijten."

Verklaring

Het bedrijf van Wang legt de schuld dan ook bij het bestuur van de club. "Het incapabele management tracht voortdurend onder haar eigen bestuurlijke verantwoordelijkheden en verplichtingen uit te komen."

"Om nu ons, als aandeelhouder, de schuld te geven van eventuele problemen, alleen maar omdat wij de niet door ons gemaakte verliezen niet zo maar willen afdekken, noemen we misleidend en is wat ons betreft totaal onacceptabel."

Op 15 december zal de ondernemingskamer in Amsterdam oordelen in het geschil tussen het management van ADO en Wang. Op 28 december dient in Den Haag een kort geding, waarbij ADO 3 miljoen euro van Wang eist.

Theaterstukje

Fans van ADO Den Haag zijn ontevreden over de huidige situatie en keerden zich zondag tegen FC Utrecht (0-2 verlies) met t-shirts en spandoeken al massaal tegen de Chinese eigenaar van de club. 

Wang betreurt de actie van de fans. "Het huidige management heeft de laatste weken opnieuw een theaterstukje opgevoerd om de relatie tussen United Vansen, de fans en de media te beschadigen. Dat is niet voor het eerst. Vorig jaar hebben we immers hetzelfde meegemaakt."

"Het is daarom noodzakelijk om de managementstructuur van ADO Den Haag op korte termijn te herstructureren, zodat de club - door goed financieel beleid - voortaan wel binnen de grenzen van de begroting kan blijven."

Een woordvoerder van ADO Den Haag geeft tegenover het aan dat de club de aankondiging vanuit China ter kennisgeving aanneemt. "Het heeft geen zin om hierop te reageren."

Na de nederlaag tegen FC Utrecht is ADO afgezakt naar de vijftiende plek in de Eredivisie. Zaterdag speelt de club uit tegen NEC.

Bekijk de stand, het programma en de uitslagen van de Eredivisie