Michael van Gerwen is nooit serieus in beeld geweest voor een nominatie van Sportman van het Jaar, vertelt vakjuryvoorzitter Jeroen Bijl.

Bij de zondag bekendgemaakte lijst van vijf genomineerden ontbreekt de darter. Max Verstappen, Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman, Tom Dumoulin en Sven Kramer maken wel kans op de prijs.

"We hanteren aan de voorkant een criterium dat een sport die niet olympisch is - en dat is darts - minimaal 55 landen op een WK moet hebben. Daar horen voorronden ook bij. Darts zit behoorlijk onder dat criterium", vertelt de manager topsport van NOC*NSF aan de NOS.

Bij het WK van de PDC deden in december 2015 en januari 2016 darters uit zestien verschillende landen mee. Van Gerwen werd in Londen al in de derde ronde uitgeschakeld door Raymond van Barneveld.

Buiten het WK presteerde de Brabander wel uitstekend. Hij won dit jaar 25 toernooien en verbrak daarmee het record van Phil Taylor. Niels de Ruiter, directeur van de Nederlandse dartbond, schreef zondag op Twitter dat de teleurstelling groot is dat Van Gerwen niet genomineerd is.

Voorselectie

De naam van Van Gerwen viel wel bij het bepalen van de nominaties. "Maar niet officieel omdat hij dus niet door de voorselectie kwam", zegt Bijl. "Iemand noemde zijn naam wel bij de vergadering. Daarbij werd ook gezegd dat hij het belangrijkste toernooi, de WK, niet heeft gewonnen."

Sporters die olympisch goud wonnen werden automatisch genomineerd. De beleving bij het Nederlandse volk wordt meegewogen bij het bepalen van de nominaties.

"We beseffen dat zijn prestaties impact hebben", zegt Bijl. "Dit is ook wel een punt waar we in de toekomst mogelijk meer naar moeten kijken."

Verstappen

Opvallend is dat Verstappen wel aan de criteria van NOC*NSF voldoet, terwijl Formule 1 niet olympisch is en ook geen 55 nationaliteiten kent.

"Maar wij kijken naar Formule 1 als totale autosport", zegt Bijl tegen NU.nl. "De totale autosport behelst veel meer categorieën met een WK. Formule 2, Formule 3 en karten rekenen wij bijvoorbeeld ook tot het geheel. Op basis daarvan kan Verstappen wel genomineerd worden."

Op woensdag 21 december wordt bij het Sportgala in de RAI bekend naar wie de Jaap Eden-trofee gaat. Vorig jaar werd Sjinkie Knegt verkozen.