TEL AVIV - De vergeefse zoektocht van Ajax naar vorm en vertrouwen bereikte woensdagavond op bezoek bij Maccabi Tel Aviv een nieuw dieptepunt. Na de ontluisterende nederlaag (2-1) is nu ook al de onlangs door de clubleiding naar beneden bijgestelde doelstelling in gevaar.

Twee speelronden voor het einde van de eerste groepsfase van de Champions League is het nog onzeker of de Amsterdammers na de winterstop verder in de UEFA Cup bekeren. Ajax moet nu Maccabi Tel Aviv naast zich op de ranglijst dulden. Belangrijk voordeel voor de ernstig in verval geraakte kampioen is dat het in de twee onderlinge duels met de Israëliërs beter scoort. De thuiswedstrijd in de ArenA werd immers met 3-0 gewonnen.

Rampscenario

Een onverwacht winstpunt van Maccabi Tel Aviv in de resterende twee groepswedstrijden kan echter betekenen dat Ajax na de winterstop helemaal geen Europese verplichtingen meer heeft. Dit rampscenario zou in enorm contrast met de aanvankelijke doelstellingen van de Amsterdammers voor het huidige seizoen staan. Bij monde van de nog aanwezige Van Gaal spraken ze bij Ajax toen alleen nog maar over overleven in de Champions League.

De ambitieuze technisch directeur is inmiddels vertrokken. De clubleiding is al tevreden wanneer Ajax na de winterstop nog in de schaduw van de beste Europese clubteams in de UEFA Cup actief is.

Na de collectieve wanprestatie bij de club die tegen Ajax voor het eerst scoorde in de Champions League is het de vraag waar het met de Amsterdammers heen moet. Hoogst onduidelijk is vooralsnog of de problemen na de komst van de beloofde ervaren middenvelder en centrumspits in de winterstop zijn opgelost.

Fout

Voor de ogen van ruim duizend Israëlische veiligheidsmensen en 25.000 toeschouwers deden de Amsterdammers zo'n beetje alles fout wat ze fout konden doen. Slechte passes, veel balverlies, gebrekkige aannames en bedroevend positiespel. De enige meevaller was dat de tegenstander Maccabi Tel Aviv heette. Anders had een afstraffing met ongekend hoge cijfers tot de mogelijkheden behoord.

De nummer drie van de Israëlische competitie kon wederom niet camoufleren dat het sportief weinig op het hoogste niveau heeft te zoeken. De prachtige stad Tel Aviv staat mooi op het routekaartje voor beste Europese clubteams van de UEFA. Maccabi ontstijgt het niveau van de gemiddelde middenmoter in de eredivisie echter niet. Oorzaken voor de wanprestatie van Ajax laten zich raden.

Zelfmoordaanslag

Natuurlijk speelde het niet in het voordeel van de Amsterdammers dat vlak voor aankomst in Tel Aviv een zelfmoordaanslag werd gepleegd. Het nieuws van een dag later over de moordaanslag op Theo van Gogh plaatste de trip in een nog onwerkelijker perspectief.

Trainer Koeman kon tot zijn spijt ook geen beroep op Maxwell doen. De Braziliaan ondervond onverwacht te veel hinder van een liesblessure. Vervanger Grygera maakte onbedoeld opnieuw duidelijk dat hij de techniek en motoriek van de sierlijke Braziliaanse verdediger mist.

Galasek

De afwezigheid van Galasek liet zich ook weer gelden bij de Amsterdammers. Obodai speelde als middelste middenvelder ver onder het niveau van de geblesseerde Tsjechische international. Na het vertrek van Ibrahimovic zoekt Ajax ook nog steeds naar een spits. Middenvelder Van der Vaart kreeg voor rust twee goede kansen, maar miste opnieuw de scherpte van een echte centrumspits.

De moordaanslagen en het lijstje van afwezigen gelden echter niet als excuus voor de opeenstapeling van blunders die Ajax in het Ramat Gan stadion maakte. International Heitinga maakte het wel heel erg bont. Hij verloor in de 49e minuut een belangrijk kopduel van Addo waardoor Dego de eerste treffer van Maccabi in de geschiedenis van de Champions League maakte.

Met een foutieve terugspeelbal leidde Heitinga in de 57e minuut het tweede doelpunt van Dego in. Koeman probeerde met het inbrengen van Sonck, Boukhari en De Ridder alsnog een dreigende nederlaag te voorkomen. De weinig overtuigende inhaalrace leverde niet meer op dan een treffer van De Ridder, de enige Ajacied met een joodse achtergrond. De zoon van een Israëlische moeder scoorde in de 87e minuut.

Koeman

Trainer Ronald Koeman weigert echter de handdoek in de ring te werpen. Hij reageerde teleurgesteld na de 2-1 nederlaag. "De ploeg bracht te weinig, leed veel balverlies en was in verdedigend opzicht kwetsbaar. Als je dan goals tegen krijgt, wordt zelf scoren erg moeilijk", aldus de trainer. "Maar ik ben niet van plan nu op te geven. Dat is niet aan de orde."