De Italiaan Giovanni Guidetti maakt kans om tot Coach van het Jaar te worden uitgeroepen. De volleybalcoach is één van de drie door NOC*NSF genomineerde trainers. Ook turncoach Vincent Wevers en zwemcoach Marcel Wouda maken kans op de prijs.
 

Guidetti eindigde met de Nederlandse volleybalsters als vierde op de Spelen, terwijl Wevers zijn dochter Sanne naar olympisch goud op de balk loodste. Wouda won met zijn openwaterzwemmers Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman zelfs twee olympische titels.

Roeisters Maaike Head en Ilse Paulis, de handbalsters en beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen maken kans om tot Sportploeg van het Jaar te worden uitgeroepen. 

Van de ploegen die op 21 december bij het Sportgala in Amsterdam kans maken op een Jaap Eden, wisten alleen Head en Paulis een olympische titel te pakken. Meeuwsen en Brouwer pakten in Rio brons, terwijl de handbalsters tweede werden op het WK van eind vorig jaar en als vierde eindigden op de Spelen.

Brian Farley

Guidetti is de tweede buitenlander die in Nederland tot Coach van het Jaar kan worden uitgeroepen. In 2011 werd de Amerikaan Brian Farley onderscheiden met een Jaap Eden, nadat hij de Nederlandse honkballers naar de wereldtitel wist te leiden.

Om de prijs van Paralympiër van het Jaar strijden liefst veertien sporters. Zij grepen allemaal een gouden medaille op de Paralympics in Rio de Janeiro.

De genomineerden zijn: Marlou van Rhijn (atletiek), Alyda Norbruis (wilerennen), Kelly van Zon (tafeltennis), Jiske Griffioen (rolstoeltennis), Liesette Bruinsma (zwemmen), Daniel Abraham Gebru (wielrennen), Tristan Bangma en Teun Mulder (wielrennen), Marc Evers (zwemmen), Aniek van Koot (rolstoeltennis), Lisa Kruger (zwemmen), Jetze Plat (handbiken), Vincent ter Schure en Timo Fransen (wielrennen), Sanne Voets (paardrijden) en Kenny van Weeghel (handbiken).

Sportman en Sportvrouw

Max Verstappen, Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman, Tom Dumoulin en Sven Kramer zijn de genomineerden voor de titel Sportman van het Jaar.

Anna van der Breggen, Sharon van Rouwendaal, Marit Bouwmeester, Elis Ligtlee, Sanne Wevers en Dafne Schippers maken kans om tot Sportvrouw van het jaar te worden uitgeroepen.