De top van het Formule 1-team van Mercedes komt maandag bijeen om over de opvolging van de abrupt gestopte Nico Rosberg te vergaderen. Als het aan teambaas Toto Wolff ligt, neemt Mercedes liever geen topcoureur van een ander team over.

Rosberg verbaasde deze week iedereen door vijf dagen na zijn behaalde wereldtitel aan te kondigen per direct te stoppen. Dat terwijl de Duitser nog een doorlopend contract had bij Mercedes.

Met zijn actie heeft de 31-jarige Rosberg Mercedes voor een zware opgave gezet, aangezien alle topcoureurs voor het volgend seizoen al een contract hebben.

"Wat mij betreft hebben we drie opties", zegt Wolff zondag in La Gazzetta dello Sport. "We kunnen kiezen voor een duidelijke nummer twee achter Lewis Hamilton, één van onze jongelingen doorschuiven of we gaan de markt op voor een topcoureur."

"Die laatste optie heeft niet mijn voorkeur. Ik wil me niet met interne zaken van andere teams bemoeien. Wat moet Ferrari in december zonder Sebastian Vettel of McLaren zonder Fernando Alonso?"

Wereldkampioen Nico Rosberg kondigt afscheid Formule 1 aan
Wereldkampioen Nico Rosberg kondigt afscheid Formule 1 aan

Verstappen

Wolff lijkt zelf te neigen naar optie twee, mede door de opmars van Max Verstappen. In dat geval kan hij Esteban Ocon, die voor volgend jaar al een contract heeft bij Force India, of Pascal Wehrlein, nu Manor, in het tweede stoeltje zetten.

Dat er veel gegadigden zijn, is duidelijk. "Sinds vrijdag heb ik een bombardement aan telefoontjes gehad. Ik ben door tachtig procent van de coureurs in de Formule 1 gebeld. Alleen Kimi Raikkonen en Daniil Kvyat hebben mij niet gebeld en dat is omdat ze mijn nummer niet hebben."

Adviseur Niki Lauda van Mercedes erkende al dat het lastig zou worden om op korte termijn een vervanger van Rosberg te vinden, die aangaf alles te hebben bereikt in de Formule 1.

"Ik vrees dat de contracten van alle toppers waterdicht zijn", zei Lauda zaterdag. "Daarom is dit ook zo'n probleem. In juni hebben we niet voor niets besloten het contract van Nico open te breken tot 2018. We hadden het beste duo in huis."