Scheidsrechter Jochem Kamphuis heeft Vitesse-aanvaller Nathan zaterdag expres geen geel gegeven. De Braziliaan trok na zijn treffer tegen PEC Zwolle (3-1) zijn shirt uit om twee vrienden te eren, die omkwamen bij de vliegramp in Colombia.

"Ik was daarvan op de hoogte en besloot me heel snel om te draaien", zei de scheidsrechter zaterdag na het duel in de Eredivisie tegen FOX Sports.

Volgens de regels had de leidsman Nathan een gele kaart moeten geven. "Maar ik had zoiets van: wat er ook gebeurt, ik geef hem niet. Het is zo'n verschrikkelijke gebeurtenis en dan is het bijzonder dat die jongen kan scoren en op die manier zijn vrienden kan eren."

Bij de vliegramp in Colombia kwamen 71 mensen om het leven, onder wie veel spelers en leden van de technische staf van de Braziliaanse club Chapecoense.

KNVB

De KNVB heeft de scheidsrechter zondag een compliment voor zijn optreden gegeven. "Soms moet je durven het anders dan anders te doen en dat heeft Jochem gisteren perfect aangevoeld", zegt operationeel directeur Gijs de Jong zondag op de website van de bond.

"Scheidsrechters zijn mensen van vlees en bloed en dat moeten we koesteren. Natuurlijk zijn er regels, maar dit was voor ons de uitzondering die de regel bevestigt." 

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond zei eerder op zondag tegen Metro dat hij het geval met zijn technische staf gaat bespreken.

"Dan kijken we wat we ervan vinden en wat onze boodschap richting de scheidsrechters zal zijn. Het mag geen precendentwerking hebben, zodat anderen het ook gaan doen. We willen het gewoon niet hebben dat spelers hun shirt uittrekken."

Kamphuis dacht zaterdag al dat hij er wel iets over zou horen van de KNVB. "Natuurlijk interesseert het me wel wat men ervan vindt. Op dat moment vond ik het de juiste beslissing."

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie